Berlin osniva službu za doček stranih radnika

Nema načina da akutni nedostatak radnika u sektorima koji bilježe brzi rast – a tu se prije svega misli na medicinsku njegu, inženjere i informatičare – popune nezaposleni Nijemci ili doseljenici iz Evropske unije

40
Strani radnici Njemačka

Berlin, koji u Njemačkoj ima status grada – savezne pokrajine, odlučio je pojačati napore na privlačenju kvalificiranih stranih radnika. U tu svrhu osnovana je posebna “služba za useljavanje“. Tim potezom berlinska vlada želi svoje potrebe uskladiti s novim zakonom o useljavanju koji priprema savezna vlada.

Politika prihvatanja

Kancelarija , nazvan “Landesamt für Einwanderung“ (Državna kancelarija za useljavanje), trebala bi biti potpuno novo vladino ministarstvo, ali i zamijeniti sadašnju Kancelariju za strance koji se trenutno bavi svim pitanjima vezanim za strance u Njemačkoj – od izdavanja dozvola za boravak i rad, preko vozačkih dozvola do vjenčanih potvrda.

“Osnivanje nezavisne kancelarije za useljavanje trebalo bi razviti službu za strance u službu koja istinski promovira politiku prihvaćanja stranaca tako da se oni osjećaju dobrodošli“, izjavio je berlinski ministar unutrašnjih poslova Andreas Geisel.

On je rekao da njemačka preduzeća već duže vrijeme griješe: nema načina da akutni nedostatak radnika u sektorima koji bilježe brzi rast – a tu se prije svega misli na medicinsku njegu, inženjere i informatičare – popune nezaposleni Nijemci ili doseljenici iz Evropske unije.

Dodatna sredstva

Ipak, veliki dio plana i je dalje nejasan. Vlada nije tačno najavila kada bi ta nova služba trebala popočeti raditi, a nije ni jasno da li će biti osigurana dodatna budžetska sredstva za dodatno osoblje.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here