Kako je odlaskom Svindala i Vonn završila jedna era skijanja

Američka skijašica Lindsey Vonn i norveški alpski skijaš Aksel Lund Svindal okončali su svoje velike karijere u grandioznom stilu na Svjetskom prvenstvu u alpskom skijanju.

108
Svindal i Vonn

Nakon što su objavili da će se nakon Svjetskog prvenstva u alpskom skijanju, koje je održano u februaru u švedskom Areu, prestati aktivno baviti skijanjem, američka skijašica Lindsey Vonn i Norvežanin Aksel Lund Svindal u jednom švedskom noćnom klubu priredili su zabavu za prijatelje, novinare i porodicu.

Zakrpljena koljena

Veliki broj norveških navijača, među kojima i princ Haakon i princeza Mette-Marit, u Areu u susjednoj Švedskoj na Svjetskom prvenstvu u alpskom skijanju, ispratili su posljednji nastup jednog od najboljih sportista Norveške svih vremena.

Aksel Lund Svindal je prvi nastup u Svjetskom kupu imao 2002. godine, a takmičio se u svim disciplinama osim slaloma. Prvu pobjedu ostvario je u Lake Louiseu 2005. godine, a u švedskom Areu je prije 12 godina proslavio prvi naslov svjetskog prvaka u spustu.

Srebreni u kombinaciji bio je 2005. u Bormiju, dok se bronzom u superveleslalomu okitio dva puta. Svindal je 2007. i 2009. godine osvojio Veliki kristalni globus u Svjetskom kupu, a uz to ima šest malih globusa iz superveleslaloma, dva iz spusta i po jedan iz veleslaloma i kombinacije. Olimpijske igre u Vankuveru 2010. donijele su mu zlato u superveleslalomu, srebro u spustu i bronzu u veleslalomu, dok je zlatni bio u spustu. Na poprištu Zimskih olimpijskih igara prošle godine u Pyeongchangu želja mu je bila samo jedna, osvojiti medalju nakon oporavka od teške ozljede koljena. U Svjetskom kupu nije uopće bio loš u tom trenutku. Do Pyeongchanga ostvario je pobjede u Beaver Creeku, Val Gardeni (spust), te u Kitzbühelu (superveleslalom).

“Povratak nakon teške ozljede uvijek predstavlja izazov. Prethodne dvije godine nisu bile lagane. Ako bih mogao birati u ovom trenutku utrku u kojoj želim pobijediti ove godine bio bi to spust na Olimpijskim igrama“, poruka je koju je Svindal poslao svojevremeno uoči Olimpijskih igara. Uspio je. Iskusni Norvežanin bio je najbrži na stazi Jeongseon u vremenu 1:40.25, ostavivši iza sebe zemljaka Jansruda i Švicarca Feuza. U jednom danu postao je prvi Norvežanin osvajač zlata u spustu na Igrama, ujedno i najstariji skijaš u historiji sa zlatnom medaljom. Pjongčang je bio samo potvrda da je Svindal jedan od najvećih svih vremena u ovom sportu.

Samo četiri godine ranije podbacio je na Olimpijskim igrama u Sočiju. Mučila ga je alergija.

“Ti problemi s alergijom me umaraju fizički i mislim da je mudro otići i oporaviti se te sačuvati snagu za kraj sezone”, objasnio je Svindal novinarima napuštajući Igre u Sočiju nakon tri utrke. U tom trenutku bio je vodeći u Svjetskom kupu. Na kraju je ukupno bio drugi iza Marcela Hirschera, ali je uzeo još dva Mala kristalna globusa u brzim disciplinama, spustu i superveleslalomu.

Sljedeću sezonu je kompletnu propustio zbog ozljede, ali nije odustajao. Ni teške ozljede, ni komplicirane operacije, ni teški padovi nisu ga mogli zaustaviti. A bilo je ih u Svindalovoj karijeri. Dovoljno je sjetiti se Kitzbühela 2016. godine kada je Svindal izgubio kontrolu u donjem dijelu staze i poletio pravo u zaštitnu ogradu. Pokidao je prednji ukršteni ligament desnog koljena, morao je na operaciju i njegova sezona bila je završena.

Ipak, ozljede u kasnijim godinama sve više su ostavljale traga.

Prošle sezone osvojio je drugo mjesto u ukupnom poretku spusta i treće u superveleslalomu. Nakon završetka sezone počeo je glasnije razmišljati o povlačenju.

“U mojim godina se pitanje povlačenja postavlja automatski. Koljeno ne funkcionira kako treba, hrskavica je oštećena, doktori ne daju previše nade”, rekao je tada Svindal.

Prije početka ove sezone dosta je kalkulirao, nije išao u Čile na pripreme s reprezentacijom, “osluškivao” je svoje koljeno i razmišljao o različitim solucijama. Uspio je pobijediti u Val Gardeni, u Beaver Creeku bio je treći, čekao nastupe na najvećim utrkama, Wengenu i Kitzbuhelu. U Wengenu je odradio solidan spust, Kitzbuhel je preskočio. Fokus je bio na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Švedskoj.

“Povrede koljena koje me muče posljednje tri godine presudile su mojoj karijeri. Idem još jednom pokušati dati sve od sebe”, istaknuo je tada Norvežanin koji je prve skije dobio za svoj treći rođendan.

Sudbina je htjela da Svindala na oproštaju od skijanja u spustu na Svjetskom prvenstvu u Areu, gdje je 2007. godine osvojio prvo zlato, pobijedi zemljak Kjetil Jansrud.

Pristupiti biznisu

Na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u alpskom skijanju, jedna od najboljih skijašica svih vremena Lindsey Vonn doživjela je nezgodan pad u superveleslalomu. Amerikanka je nakon toga oduševila. Nakon što ju je na stazi pregledala ljekarska ekipa, Vonn je ustala i odskijala niz stazu, a od publike je dobila ovacije. Ona je zbog konstantnih bolova u oba koljena ranije najavila da će joj trke superveleslaloma i spusta na Svjetskom prvenstvu biti posljednje u karijeri. U spustu je, pak, osvojila bronzanu medalju u njenoj posljednjoj utrci u profesionalnoj karijeri. Vonn, koja se na okončanje karijere odlučila nakon niza povreda, kroz cilj je prošla u vremenu od 1:02.23. Simbolično, i Vonn je kao i Svindal prvu medalju s velikih takmičenja osvojila na Svjetskom prvenstvu u Areu u superveleslalomu.

“Volim ovo što radim, volim pobjeđivati, a još više brzinu i uzbuđenje takmičenja. Volim spust jer volim pomicati vlastite granice, ali to nije zdrav sport i jako je puno padova. Ako želite biti zdravi, bolje je izabrati neki drugi sport. Osim toga, vraćala sam se nakon jako puno povreda i više jednostavno ne mogu. Nisam ja Tom Brady pa da mogu pobjeđivati do besvijesti”, rekla je Vonn objašnjavajući oproštaj.

Tridesetčetverogodišnja skijašica je do sada na svjetskim prvenstvima osvojila osam medalja, od čega dvije zlatne, tri srebrene i tri bronzane. Vonn je osvojila i tri olimpijske medalje, od toga zlato i bronzu u Vancouveru 2010. i bronzu u Pyeongchangu 2018. godine. Amerikanka je do sada pobijedila 82 puta u utrkama Svjetskog kupa, a osvojila je i 20 kristalnih globusa. Fenomenalna skijašica nije uspjela oboriti rekord Šveđana Ingemara Stenmarka koji je ostvario 86 pobjeda.

“Ovo je prekrasno. Moja karijera nije mogla ljepše završiti. Porodica je ovdje uz mene, Ingemar Stenmark je stigao, cijeli moj tim. Svi su puni podrške. Posljednji put popela sam se na postolje, ne mogu ni zamisliti bolji scenarij koji bi sve to zaokružio”, rekla je Vonn oprostivši se od karijere.
Naime, legendarni Stenmark joj je bio velika motivacija i podrška te joj je na kraju uručio posljednju medalju u bogatoj karijeri.

Amerikanka je dugo imala velikih problema s povredama, pogotovo što se tiče koljena, a nakon skijanja najavila je da se baca u poslovne vode.

“Slijedi mi puno toga čemu se mogu radovati. Pristupit ću biznisu na isti način kao skijanju. Radit ću jednako naporno i biti vrlo marljiva. Nadam se da će jednog dana za mene reći da sam uspješna poslovna žena. Sljedeća faza je probiti se u svijetu. Ništa nije nemoguće”, rekla je Vonn.

Bogatstvo Vonnove procijenjeno je na šest miliona dolara.

Svindalove medalje

Svindal ima četiri olimpijske medalje, od toga dvije zlatne (2010. u superveleslalomu te 2018. u spustu), u Svjetskom je kupu u proteklih 17 sezona pobjeđivao 36 puta, a na postolje se popeo 80 puta. Svjetski kup je osvojio dva puta u tri godine, sakupio je i devet Malih kristalnih globusa, u spustu (2), veleslalomu (1), kombinaciji (1), superveleslalomu (5). Naslove svjetskog prvaka osvajao je u veleslalomu (1), spustu (2) i kombinaciji (2), u kombinaciji je jednom bio treći, u superveleslalomu dva puta treći.

 

 

PREKOMaja Hadžić
IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here