PPDIVUT BiH nagradio kompanije za poštivanje prava radnika

Predsjednik PPDIVUT BiH Mehmed Avdagić naglašava da Sindikat prati kretanja kroz socijalni dijalog, te da sindikalne organizacije pokreću inicijativu da li će njihov poslodavac dobiti priznanje.

62

Izvještajna proširena sjednica Glavnog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini Bosne i Hercegovine (PPDIVUT BiH), održana je jučer u Sarajevu.

Predsjednik PPDIVUT BiH Mehmed Avdagić naglašava da Sindikat prati kretanja kroz socijalni dijalog, te da sindikalne organizacije pokreću inicijativu da li će njihov poslodavac dobiti priznanje. Ističe da su u prošloj godini pokrenute inicijative da se nagrade menadžeri kompanija Mercator i Zvijezda.

“Sindikalne organizacije odlučuju da li se u njihovim kompanijama uvažavaju prava radnika i kakav je odnos poslodavca, odnosno menadžmenta sa sindikatima. U prošloj godini smo dobili inicijative da se menadžeri Mercatora i Zvijezde stave na listu prioriteta, jer su pokazali uvažavanje radnika i pozitivan odnos sa sindikatima, a kao rezultat takve pozitivne politike je potpisivanje dva kolektivna ugovor”, kazao je Avdagić.

Mercatoru BH d.o.o Sarajevo i Zvijezdi d.o.o Sarajevo dodijeljena su priznanja kao najuspješnijim socijalnim partnerima Sindikata, s kojima su potpisani kolektivni ugovori.

Predsjednik Samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović ističe da je jučerašnja sjednica poruka poslodavcima koji ne žele uvažiti radnike i sindikate, da se uvažavanjem i povjerenjem može doći do konkretnih rezultata.

“Socijalni dijalog na nivou Federacije BiH je stao, nema ga 15 mjeseci, tako da socijalni dijalog na nižim nivoima, u preduzećima, na kantonima, treba da bude primjer onima na najvišem nivou kako se to razgovara sa radnicima i poslodavcima. Trebalo bi biti obrnuto, vlade bi trebale poticati, a ne privatizirati socijalni dijalog”,zaključio je Šatorović.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here