Federalna vlada izmijenila je jučer Odluku o visini i načinu plaćanja naknade za pokriće troškova kontrole kvalitete određenih proizvoda pri uvozu i izvozu.

Izmjenom je ukinuta naknada za kontrolu kvalitete koju obavljaju organi Federalne uprave za inspekcijske poslove – Federalnog tržišnog inspektorata, smanjena visina naknade koju naplaćuju kontrolne kuće sa 30 KM na 20 KM.

Izmijenjeno je definiranje pojma pošiljka, pod kojom će biti podrazumijevana sva roba u jednom prijevoznom sredstvu (sva roba u kamionu, vagonu, kontejneru i drugo).

Cilj ove odluke je otklanjanje negativnih posljedica neusklađenosti postupanja i troškova kontrole kvalitete proizvoda pri uvozu i izvozu koji se naplaćuju u Federaciji BiH i Republici Srpskoj i povećanje broja privrednih subjekata koji će na području koje pokriva Federalna uprava za inspekcijske poslove.

“Naši uvoznici, da kažem, koji su sa teritorije Federacije, imali su jedan tehnički problem na uvozu roba. Bili smo skuplji od uvoznika koji idu preko prilaza, odnosno, onih iz RS-a. Za te preglede, kada je riječ o zdravstvenoj kontroli, gdje smo imali tu, ne bih rekao, deformaciju, koliko na kamionu imamo više roba, onda je to sve bilo tarifirano sa sumom koja se multiplicirala. Tako da smo primijetili da jako puno promet ide preko RS-a. Danas smo to ispravili, harmonizirali s RS-om i sveli na 20 KM po jednom šleperu. To je izuzetno važno jer dnevno ulaze i izlaze hiljade šlepera. Tako da je to vrlo značajno i za privredu”, rekao je u izjavi za medije Fadil Novalić, premijer FBiH.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here