Njemački proizvođači automobila Daimler i BMW predstavili su zajedničku kompaniju za prijevoz na poziv, usluge parkiranja i punjenja električnih automobila kako bi konkurirali uslugama mobilnosti koje nude američki Uber i druge tehnološke kompanije.

Iz kompanija za proizvodnju luksuznih automobila saopćeno je kako će uložiti više od milijardu eura u širenje svog već postojećeg poslovanja izvan proizvodnje i prodaje automobila na sisteme plaćanja po minuti ili po pređenom kilometru.

“Daljnja saradnja s drugim pružateljima usluga, uključujući udjele u startupima i saradnju s etabliranim igračima, također je moguća opcija”,rekao je za medije glavni izvršni direktor Daimlera Dieter Zetsche.

Daimlerov brend Car2Go, za dijeljenje vožnje, povezat će se s BMW-ovim kompanijama DriveNow, ParkNow i ChargeNow, pri čemu oba proizvođača automobila imaju po 50 posto udjela u tom zajedničkom pothvatu.

Pothvat ima pet cjelina – REACH NOW, usluga osmišljavanja rute i rezervacije putem pametnih telefona, CHARGE NOW za punjenje električnih automobila, FREE NOW za pozivanje taksija, PARK NOW za usluge parkiranja i SHARE NOW za dijeljenje vožnje.

“Tih pet usluga bit će usko povezane kako bi se stvorio jedinstveni portfelj usluga mobilnosti s potpuno električnim voznim parkom, koji vozi i parkira autonomno”, izjavio je izvršni direktor BMW-a Harald Krueger.

BMW i Daimler rade na razvoju autonomnih automobila koji će im omogućiti da preokrenu tržište za taksi i usluge prijevoza na poziv.

“S već današnjih 60 miliona klijenata imat ćemo koristi od neprimjetno integriranog, održivog ekosistema dijeljenja vožnje, prijevoza na poziv, parkiranja, punjenja i multimodalnih prijevoznih usluga”, izjavio je Kruger za CNBC.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here