Za pokretanje startup biznisa mladi dobili 40.000 KM

Poslovne ideje, odnosno startupi za koje su potpisani ugovori odnose se na veterinarsku apoteku, frizerski salon, održavanje i opravku motornih vozila, studij za razvoj videoigara, ambijentalno i studijsko fotografisanje, 3D print...     

181
Kult Stari grad sedam ugovora

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić i direktor Instituta za razvoj mladih Kult Jasmin Bešić potpisali su sedam ugovora sa korisnicima sredstava za pokretanje startup biznisa, odnosno za poticaj preduzetništvu i samozapošljavanju mladih.

Biznis ideje

Ukupan iznos predviđen za finansiranje ovih projekata je 40.000 KM, a u jednakim omjerima sredstva izdvajaju Općina Stari Grad i Institut Kult.

Govoreći o projektu finasiranja biznisa i ideja mladih ljudi, direktor Instituta Kult Bešić je naveo da se u ovom ciklusu dodjele grantova za startup biznise prijavilo 40 lokalnih zajednica iz BiH, te da je njih osam potpisalo ugovore sa Institutom, među kojima i Općina Stari Grad. Dodao je da ukupni fond koji će biti dodjeljen putem svih osam lokalnih zajednica iznosi 400.000 KM.

“Specifičnost u ovom programu jeste da Institut Kult i Općina Stari Grad nisu tu samo da dodijele finansijska sredstva, nego da pomognu mladim ljudima da kvalitetno pokrenu i vode svoje biznise, odnosno da im pomognemo i savjetodavno”, istakao je Bešić.

Načelnik Hadžibajrić je iskazao podršku mladim ljudima za realizaciju njihovih ideja, odnosno za pokretanje i širenje biznisa.

“Nadam se da ćete kroz ovaj projekt i pomoć Instituta Kult i Općine ostvariti svoje ideje, osigurati sebi posao i egzistenciju”,  istakao je Hadžibajrić.

Poslovne ideje, odnosno startupi za koje su potpisani ugovori odnose se na veterinarsku apoteku, frizerski salon, održavanje i opravku motornih vozila, studij za razvoj videoigara, ambijentalno i studijsko fotografisanje, 3D print…

Javni poziv

Općina Stari Grad i Institut za razvoj mladih KULT su od 14. oktobra do 14. decembra prošle godine raspisali javni poziv za poticaj preduzetništvu i samozapošljavanju mladih sa područja Starog Grada kroz sufinansiranje troškova pokretanja i razvoja vlastitog biznisa.

Prijaviti su se mogli nezaposleni mladi ljudi do 35 godina starosti, sa prebivalištem na području ove općine. Pristigle poslovne planove i ideje razmatrala je Komisija za provođenje postupka dodjele bespovratnih sredstava za startup biznis koja je, od 19 pristiglih, izabrala sedam najuspješnijih.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here