Obveznicama do novih 13 miliona KM za infrastrukturu Kantona Sarajevo

Petom aukcijom obveznica na Sarajevskoj berzi, zakazanoj za 26. februar, Kanton Sarajevo planira osigurati novac za obnovu i rekonstrukciju gradskih cesta, modernizaciju tramvajskog saobraćaja i stvaranje preduvjeta za intenziviranje procesa stanogradnje.

149
Amel Kovačević

Nakon jedne neuspješne i tri uspješne aukcije obveznica, Kanton Sarajevo odlučio je i u ovoj godini nastaviti s tim metodom prikupljanja novca za finansiranje kapitalnih projekata planiranih budžetom za 2019. godinu. Na petoj aukciji kantonalnih obveznica, zakazanoj za 26. februar ove godine na Sarajevskoj berzi (SASE), bit će javno ponuđeno 12.940 obveznica pojedinačne nominalne vrijednosti od 1.000 KM, odnosno ukupnog iznosa emisije od 12.940.000 KM, sa rokom dospijeća od tri godine i polugodišnjom isplatom prinosa.

Kapitalni projekti

“Projekti koji bi trebalo da se finansiraju iz ovog izvora su izgradnja i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na primarnim gradskim saobraćajnicama (u iznosu od 8.240.000 KM), izgradnja tramvajskih stajališta za kontroliranu naplatu i uvođenje ITS – inteligentnih transportnih sistema (3.500.000 KM), te predinvestiranje u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa i izgradnje primarne materijalne infrastrukture za pokretanje kolektivne i individualne stambene izgradnje u skladu sa usvojenom prostorno-planskom dokumentacijom na području Kantona (1.200.000 KM).

Dakle, na saobraćajnu infrastrukturu odnosi se 90,73 posto, dok se na stambenu izgradnju odnosi 9,27 posto planiranih sredstava“, precizira u izjavi za Business Magazine kantonalni ministar finansija Amel Kovačević.

S obzirom na to da je emitiranje kantonalnih obveznica postalo već uobičajena praksa u Kantonu Sarajevo, logičan je zaključak da se taj koncept finansiranja kapitalnih projekata pokazao uspješnim.

“Nabavka opreme za Javnu ustanovu Dom zdravlja Kanotna Srajevo (u vrijednosti od milion konvertibilnih maraka),  kupovina stanova u vlasništvo za boračku populaciju (milion KM), sufinansiranje izgradnje sportske dvorane Bjelašnica-Trnovo (200 hiljada KM) te povećanje energetske efikasnosti u objektima budžetskih korisnika (500 hiljada KM) primjeri su uspješno realiziranih projekata“, konkretnim slučajevima namjenskog korištenja srestava prikupljenih prodajom obveznica ilustrira Kovačević osnovanost navedenog zaključka.

Na pitanje o tome da li je i u kojoj mjeri praksa emitiranja obveznica umanjila kreditna zaduživanja Kantona i pozitivno utjecala na kantonalnu budžetsku sliku, s jedne, i realizaciju planiranih infrastrukturnih projekata, s druge strane, on daje nešto manje konkretan odgovor.

“Emisija obveznica kao način zaduživanja, prikupljanja potrebnih finansijskih sredstava, odabran je nakon analiza provedenih u Ministarstvu, pri čemu je konstatovano da je zaduživanje na tržištu vrijednosnih papira povoljnije zbog mogućnosti postizanja manje kamatne stope u odnosu na dugoročno kreditno zaduženje“, diplomatski kaže Kovačević.

Ipak, odgovarajući na pitanje o nivou vlastitog zadovoljstva cijenama obveznica postignutim na prethodnim aukcijama i minimalnom ciljanom prihodu, odnosno ponderisanoj prosječnoj cijeni i kamatnoj stopi na predstojećoj aukciji, on prezentira procente koji vjerno dočaravaju prednost ovog načina finansiranja kapitalnih projekata u odnosu na klasično zaduživanje kod komercijalnih banaka.

Ponuda i potražnja

“S obzirom na to da je na berzi tržišna utakmica, na osnovu pristiglih ponuda na aukciji odlučuje se o prihvatanju najpovoljnije kamatne stope. Na prethodnim aukcijama prihvaćene su sljedeće kamatne stope – 2,85 posto (druga i treća aukcija) i 3,30 posto (četvrta aukcija).

Na predstojećoj aukciji očekujemo maksimalnu prodaju ponuđenih obveznica, uz minimalnu kamatnu stopu. Prema Odluci o zaduženju Kantona Sarajevo putem emisije obveznica od 29. novembra 2018. godine, kriterij uspješnosti emisije obveznica je upis i uplata najmanje 60 posto ukupnog broja obveznica“, podsjeća Kovačević, koji, neovisno o iskustvima sa prethodnih aukcija kantonalnih obveznica, ni na koji način ne favorizira nijednu vrstu investitora, poručujući da su svi jednako dobrodošli.

“Kanton Sarajevo je Javnim pozivom pozvao sva zainteresovana pravna i fizička lica da učestvuju na anonimnoj aukciji kantonalnih obveznica, koja će se obaviti na SASE, metodom višestruke cijene.

Kanton ne preferira bilo kog učesnika – cilj je prikupiti sredstva po najpovoljnijoj cijeni“, potcrtava Kovačević.

Zaduživanje do 33 miliona KM

Pored aukcije obveznica najavljene za 26. febuar, Budžetom Kantona Sarajevo za 2019. godinu planirano je i domaće zaduživanje u iznosu do 33 miliona KM za finansiranje kapitalnih projekata utvrđenih Budžetom. O načinu zaduživanja odluku donosi Vlada Kantona Sarajevo“, naglašava Kovačević, uz opasku da Budžetom za ovu godinu  nije planirano kratkoročno zaduživanje, poput emitiranja trezorskih zapisa.

PREKOArmin Zeba
IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here