Tehnološki fakultet Tuzla u projektima zaštite okoliša u GIKIL-u

Konstantnu potrebu za tehnološkim kadrom GIKIL iskazuje i putem programa za stručno usavršavanje mladih inžinjera

78
Tehnološki fakultet Tuzla

Unapređenje saradnje u oblasti edukacije, prakse, naučno-istraživačkog rada, te pronalaženja efikasnih industrijsko-tehnoloških rješenja s ciljem zaštite okoliša, bili su glavni povod sastanka predstavnika Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli  i novog menadžmenta Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL).

Brža realizacija

Ističući višestruku korist od saradnje koju su ta najstarija visokoškolska ustanova u Tuzlanskom kantonu i jedan od najstarijih industrijskih giganata na tom području, ostvarivali i ranije, zamjenik generalnog direktora u GIKIL-u Suad Imamović kazao je da će definiranje novog sporazuma značiti pomoć u bržoj realizaciji projekata za siguran i ekološki prihvatljiv rad kompanije.

“Privreda bez nauke i obrnuto ne mogu opstati. Ako dodamo i činjenicu da su naši najbolji inženjeri proizašli upravo s tog fakulteta, onda je jasno i koliku potrebu GIKIL ima za kvalitetnim kadrom koji će se uhvatiti u koštac sa izazovima što ih nosi naša industrijska proizvodnja. Naša kompanija okreće novu stranicu, a podizanje stare saradnje na viši nivo značit će konkretnu saradnju s akademskom zajednicom. Time ćemo ubrzati realizaciju sadašnjih i budućih projekata u oblasti zaštite okoliša, koji su nam u ovom momentu ključni”, kazao je Imamović.

Konstantnu potrebu za tehnološkim kadrom GIKIL iskazuje i putem programa za stručno usavršavanje mladih inžinjera, dok se potreba za praksom na obostranu korist nastoji unaprijediti i kroz inoviranje nastavnih planova i programa te njihovom prilagođavanju potrebama fakulteta, ali i tržišta rada.

“Tehnološki fakultet u Tuzli i GIKIL su nerazdvojni. Koliko je naš fakultet oslonjen na rad jednog takvog kompleksa najbolji govori i činjenica da je GIKIL jedina hemijska industrija na ovim prostorima koja u svojim pogonima ima kompletnu strukturu neophodnu za kvalitetnu edukaciju studenata”, kazao je profesor Zoran Iličković.

Neophodnost uske saradnje potvrdio je i dekan fakulteta Sead Ćatić.

Stručni kadar

“S obzirom na trenutnu situaciju te volju i želju da saradnja naših institucija traje, mi smo spremni i voljni pomoći u svakom smislu. Želimo da zajednički radimo i rješavamo probleme na najbolji mogući način. S tim ćemo ciljem formirati i tim za zaštitu okoliša koji će, zajedno sa stručnim kadrom iz GIKIL-a, raditi na poboljšanjima na terenu da bismo imali dugoročne efekte”, istakao je Ćatić.

Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac u saopćenju za javnost navodi da će rješavanje problema otpadnih voda i gasova biti prioritetni zadaci inženjerskog tima GIKIL-a, koji će u koordinaciji sa nastavnicima i saradnicima Tehnološkog fakulteta Tuzla raditi na planiranim projektima, a u neke od njih bit će uključeni i studenti.

“Također, zajednički se planira i nastavak aktivnosti vezanih za reinženjering postojećih procesa u svim fabrikama GIKIL-a”, ističe se.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here