U Travniku održan Sajam ideja za mlade

Glasnogovornik CEM-a Rismir Krajišnik kazao je kako su na ovom sajmu predstavljene inovativne poslovne ideje mladih poduzetnika i njihova startup poduzeća

63
Sajam ideja za mlade Travnik

Dvodnevni Sajam ideja za mlade, održan je u Travniku, u organizaciji Centra za edukaciju mladih (CEM) i Regionalne razvojne agencije za regiju Centralna BiH – REZ, a u okviru biznis inkubatora “BeeZone” i projekta “Trik za nove mogućnosti u zapošljavanju i poduzetništvu“.

Učenici i studenti

Glasnogovornik CEM-a Rismir Krajišnik kazao je Feni kako su na ovom sajmu predstavljene inovativne poslovne ideje mladih poduzetnika i njihova startup poduzeća, koja su podržana kroz projekt “Trik za nove mogućnosti u zapošljavanju i poduzetništvu“, kao i mogućnosti koje biznis inkubator “BeeZone” nudi mladima u Travniku.

“Sajam je organiziran za učenike srednjih škola, studente i mlade koji se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje, kao vid motivacije da razvijaju svoje poslovne ideje i koriste prilike koje im se pružaju u njihovom okruženju. Inkubator ‘BeeZone’ mladima nudi sve potrebne resurse za razvoj njihovih poslovnih ideja, mentorsku podršku i pristup fondovima za financiranje, a svi imaju mogućnost postati njegovi stanari kroz različite programe”, naglasio je Krajišnik.

Posjetiteljima su svoje biznise predstavili sadašnji stanari Inkubatora – Mirela Džinić, Enisa Mahmutović i Alen Kapetan, a pričali su im i o svom poduzetničkom putu, od podnošenja prijave, pohađanja BeeZone Startup akademije, na kojoj su naučili kako upravljati biznisom, do plasiranja proizvoda na tržište.

“Informirali su ih, također, kako je to biti poduzetnik u Travniku, koji dosad nije imao ovakav vid podrške inovativnim poslovnim idejama mladih”, ustvrdio je Krajišnik.

Završna konferencija

Sajam ideja zatvoren je završnom konferencijom projekta “Trik za nove mogućnosti u zapošljavanju i poduzetništvu”, na kojoj su predstavljene realizirane aktivnosti i rezultati projekta, te planovi za daljnji rad Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Travnik.

Kroz dva ciklusa projekta “Trik za nove mogućnosti u zapošljavanju i poduzetništvu“, novčanim iznosom od po 5.000 eura, podržano je ukupno 12 startup poduzeća, na čijem čelu su mladi.

Projekt je implementiran u okviru krovnog projekta “Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini“, koji finansira EU, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO).

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here