Predstavljena studija Svjetske banke o utjecaju povećanja poreza na duhan u BiH

Šef Ureda Svjetske banke u BiH Emanuel Salinas kaže da je studija dio kampanje što je provode kao podršku smanjenju upotrebe duhana u Bosni i Hercegovini

53
Porez na duhan BiH

Svjetska banka predstavila je u Sarajevu studiju ‘Vrijeme je za prestanak pušenja: Povećanje poreza na duhan i dobrobit domaćinstava u BiH’.

Kako je rečeno, radi se o dokumentu koji pokazuje da je, kad se uzmu u obzir uštede na medicinske troškove i dodatni prihodi usljed dužeg životnog vijeka, ukupni utjecaj povećanja cijena duhanskih proizvoda na prihode domaćinstva pozitivan za 60 procenata stanovništva u BiH.

Naučni dokazi

Ekonomist u Uredu Svjetske banke u Washingtonu Cesar A. Cancho kazao je novinarima da je to prva studija te vrste urađena u Bosni i Hercegovini, a nada se da će na osnovu toga moći donijeti empirijske i naučne dokaze koji će se moći koristiti za donošenje poreske politike.

Kaže da su nakon provođenja te studije u Bosni i Hercegovini vidjeli da se zapravo najsiromašnija domaćinstva ovdje ponašaju na isti način kao i u drugim državama u kojima je provedena studija, kad je riječ o povećanju cijena cigareta i duhana.

“Kad se uzme u obzir smanjenje troškova zbog smanjenja i prestanka pušenja, smanjenje medicinskih troškova i povećanje sveukupnog prihoda po osnovu produženja radnog vijeka zbog produženja životnog vijeka, proizlazi da od povećanja cijena duhana najveće koristi ostvaruje najsiromašnijih 60 posto stanovništva”, naglasio je.

Prema njegovom mišljenju, to su ohrabrujuće vijesti, jer se time pokazuje da je povećanje poreza i cijena duhana progresivno i da ima pozitivnog utjecaja na odvraćanje mladih od početka pušenja i od nastavljanja pušenja.

Javna mjesta

Šef Ureda Svjetske banke u BiH Emanuel Salinas kaže da je studija dio kampanje što je provode kao podršku smanjenju upotrebe duhana u Bosni i Hercegovini.

Rade, kaže, s domaćim organima vlasti na donošenju zakonodavstva o zabrani upotrebe duhana, posebno na javnim zatvorenim mjestima, ali i s brojnim drugim organizacijama na podizanju nivoa svijesti o štetnosti upotrebe duhana.

Za razliku od rezultata ove studije, u javnosti se često mogu čuti i upozorenja kako rast poreznih opterećenja na duhanske proizvode pogoduje crnom tržištu, gdje pušači nabavljaju jeftinije proizvode.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here