Poreske olakšice za kompanije koje ulažu u proizvodnju u RS

Predloženim izmjenama i dopunama propisano je da poreski obveznik može izvršiti umanjenje poreske osnovice poreza na dobit za vrijednost ulaganja u opremu i postrojenja za obavljanje registrirane proizvodne djelatnosti

55
Vlada RS

Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit, koji ima za cilj uvođenje poreskih olakšica po osnovu ulaganja, s ciljem pospješivanja investiranja u proizvodne djelatnosti i stimuliranja proizvodne djelatnosti.

Umanjenje osnovice

Predloženim izmjenama i dopunama propisano je da poreski obveznik može izvršiti umanjenje poreske osnovice poreza na dobit za vrijednost ulaganja u opremu i postrojenja za obavljanje registrirane proizvodne djelatnosti.

Nacrtom zakona je definirana i izmjena koja se odnosi na amortizaciju stalne imovine koja nije u vlasništvu poreskog obveznika, ali pod uslovima da ulaganja koja je on izvršio u tuđu stalnu imovinu koju koristi povećavaju nabavnu vrijednost sredstva, a koja ne umanjuje zakupninu definisanu ugovorom o zakupu.

Otpisana potraživanja

Za utvrđivanje osnovice poreza na dobit značajna novina je da se u oporezive prihode ne uključuju prihodi od naplaćenih otpisanih potraživanja, koji su u prethodnim poreskim periodima bili uključeni u poresku osnovicu, a nisu bili priznati kao rashod u poreskom bilansu.

Nacrtom je propisana i odredba o rashodu po osnovu umanjenja vrijednosti zaliha po osnovu usklađivanja vrijednosti, koje se priznaje u poreskom periodu u kojim su te zalihe prodate, odnosno otpisane pod uslovima propisanim članom 11. Zakona o porezu na dobit.

Predložene izmjene i dopune proizašle su iz konsultacija Vlade Republike Srpske sa poslovnom zajednicom o mjerama koje predstavljaju stimulans i olakšavaju poslovanje poreskih obveznika koji obavljaju proizvodne djelatnosti.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here