Sparkasse Bank i EBRD potpisali ugovor: Jačanje malih i srednjih preduzeća

Ugovor su potpisali direktor EBRD-a BiH Ian Brown, predsjednik Uprave Sparkasse Bank Sanel Kusturica, te član Uprave Nedim Alihodžić

93
Sparkasse Bank, EBRD, Krediti

Predstavnici Sparkasse Bank dd BiH  i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) potpisali su u srijedu ugovor o otvaranju posebne kreditne linije namjenjene razvoju malih i srednjih preduzeća u BiH. Pored kredita koji osiguravaju finansijska sredstva, ovaj ugovor predviđa investicijski poticaj kao i tehničku asistenciju korisnicima kredita.

Ugovor su potpisali direktor EBRD-a BiH Ian Brown, predsjednik Uprave Sparkasse Bank Sanel Kusturica, te član Uprave Nedim Alihodžić.

Angažman partnera

Izražavajući zadovoljstvo ostvarenom saradnjom, Ian Brown je izjavio:

Povećanje konkurentnosti malih lokalnih preduzeća je svakako jedan od najvećih izazova i predstavlja ključni cilj u pružanju podrške razvoju lokalne ekonomije. Naš okvirni program osigurava itekako potrebna sredstva za tu svrhu i nama je veoma drago što danas možemo objaviti da se Sparkasse banka pridružila našim naporima.  Angažman Sparkasse banke, kao snažnog i cijenjenog partnera, će poslati jasan signal poslovnoj zajednici i mi smo uvjereni da će naša ponuda bosanskohercegovačkim poduzetnicima biti široko prihvaćena.”

Govoreći o koristi koju će dogovorena kreditna linija imati za mala i srednja preduzeća u BiH, Kusturica je rekao:

Osigurani poticaji

Pored finansijskih sredstava, ovim projektom osiguran je i poticaj u iznosu do 15 posto verificirane investicije, koji se preduzećima vraća nakon njegove uspješne realizacije. Ovaj poticaj usmjeren je na poboljšanje usklađenosti sa jednom ili više EU direktiva. Nadalje, tu je i tehnička asistencija koju će pružiti konsultanti, koja se odnosi na implementaciju, marketing, prenos znanja, te monitoring i verifikaciju same investicije.“

Nova kreditna linija u iznosu od 5 miliona EUR predstavlja nastavak uspješne saradnje Sparkasse Bank i EBRD-a koja je usmjerena na povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u BiH, kao i stvaranje novih vrijednosti u realnom sektoru. Projekt omogućava finansiranje kapitalnih ulaganja u  prehrambeni, metalni, i drvni sektor u Bosni i Hercegovini.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here