Srebrenica ima dobre resurse za razvoj pčelarstva: Raditi na brendiranju meda

Predavanje na seminaru održao je srebrenički pčelar Nijaz Đozić, koji je autor knjige "Radovi i stanje pčelarskog društva u jednoj godini“

40
Pčelarstvo Srebrenica

Pčelarstvo u BiH ima veliki potencijal, ali nažalost bh. pčelari nisu dobro organizirani, ocijenjeno je na seminaru koji je u Srebrenici organizirala Opšta poljoprivredna zadruga “Drinaplod“ i kojem je prisustovalo oko 80 pčelara s područja Srebrenice i susjednih općina.

Zdrava sredina

Direktor “DrinaplodaEsad Smajić istakao je da je Srebrenica zdrava sredina te ima dobre uslove i resurse za razvoj pčelarstva.

Predavanje na seminaru održao je srebrenički pčelar Nijaz Đozić, koji je autor knjige “Radovi i stanje pčelarskog društva u jednoj godini“.

U startu moramo napraviti razliku između pčelara koji su hobisti i onih koji se intenzivno bave pčelarstvom. Mi ovdje možemo napraviti čudo. Seminar pokazuje da je interesovanje pčelara veliko. Mi trebamo raditi na tome da brendiramo med sa ovog našeg prostora. Moramo da ponudimo ono što nam tržište traži”, poručio je Đozić.

Adis Mehić iz Konjević-Polja pčelarstvom se bavi više od deset godina.

“Imam oko stotinu košnica. Na seminar sam došao da bih čuo i naučio nešto novo. Bavim se uzgojom matica i prodajom rojeva, proizvodnjom meda, propolisa, polena. Pčelarstvo je moje glavno zanimanje. Posljednjih godina sam intenzivirao proizvodnju, a plan mi je da broj košnica i društava povećam na 150 do 200”, kaže Mehić, dodajući da se od pčelarstva može lijepo živjeti.

Podrška fonda

Podršku današnjem seminaru pružila je i austrijska fondacija Bauern helfen Bauern (BHB).

“Podržavamo projekte iz poljoprivrede, ali i sve što ima veze s organskom proizvodnjom. Prošle godine smo organizovali nekoliko seminara za organsku prozivodnju voća i povrća. Mi ćemo zasigurno i dalje podržavati sve što ima veze s organskom proizvodnjom”, rekao je predstavnik BHB-a Namir Porić.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here