Sastanak o regulatornom okviru za uvoz novih i električnih vozila

Ministar Mirko Šarović organizirao je sastanak nadležnih institucija, komorskog sistema i udruženja,  kako bi se stručna javnost uključila u izradu što kvalitetnijeg propisa i kako bi Bosna i Hercegovina  što efikasnije odgovorila na ubrzane promjene koje se dešavaju na svjetskom tržištu

49
Uvoz električnih vozila

Konsultativni sastanak o Prijedlogu odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih automobila do 31. 12. 2019., pripremljene u cilju stvaranja boljeg regulatornog okvira za uvoz novih, a posebno automobila na električni pogon,  bit će održan u srijedu u Sarajevu, u organizaciji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Svjetsko tržište

Ministar Mirko Šarović organizirao je sastanak nadležnih institucija, komorskog sistema i udruženja,  kako bi se stručna javnost uključila u izradu što kvalitetnijeg propisa i kako bi Bosna i Hercegovina  što efikasnije odgovorila na ubrzane promjene koje se dešavaju na svjetskom tržištu, gdje se broj električnih automobila iz godine u godinu udvostručuje, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Smanjenje zagađenja

Stvaranje uvjeta za uvoz ovih automobila posebno je važno s aspekta smanjenja zagađenja.

Iz Ministarstva podsjećaju da je BiH na prvom mjestu u Evropi po broju smrtnih slučajeva uzrokovanih zagađenjem zraka, a procjenjuje sa da 30 posto zagađenja dolazi iz ispušnih plinova automobila.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here