Kontrole u banjalučkim tržnim centrima koji prodaju meso iz uvoza

Kontrole su pokrenute, nakon medijskih navoda o pojavi mesa od oboljelih krava u Poljskoj

35
Kontrola mesa iz uvoza

Gradska inspekcija u Banjoj Luci, zajedno sa predstavnicima Instituta za javno zdravstvo i Instituta „Vaso Butozan“,započela je kontrolu ispravnosti mesa u svim tržnim centrima na području grada koji prodaju meso iz uvoza.

Prisustvo antibiotika

“Uzeti su uzorci mesa iz tržnih centara koju prodaju meso iz uvoza. Rezultate očekujemo u narednih sedam do deset dana”, kazao je načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman.

Pojašnjava da će biti izvršena analiza mesa na prisustvo antibiotika, kao i bakterija salamonele, stafilokoka i ešerihije koli.

Kontrole su pokrenute, nakon medijskih navoda o pojavi mesa od oboljelih krava u Poljskoj.

Bez obzira na to što je Ured za veterinarstvo BiH ustanovio da na našem tržištu nije bilo distribucije i uvoza spornih pošiljki, u gradskoj inpekciji žele da se, dodatnim kontrolama, uvjere u kvalitet mesa iz uvoza, iz koje god zemlje dolazilo.

“Prema posljednjim informacijama iz Kancelarije za veterinarstvo na području BiH nema mesa iz Poljske, ali bez obzira na to, pokrenuli smo kontrolu mesa iz uvoza, kako bi bili u potpunosti sigurni u njegovu ispravnost”, naglasio je Kecman.

Domaći proizvođači

Iz Gradske inspekcije ujedno najavljuju da će uskoro biti kontrolisani i domaći proizvođači, te napominju da će, osim farmi, provjere obuhvatiti i klaonice, mljekare i ribnjake. Tokom tih kontrola, inspektori će provjeravati prisustvo antibiotika, hormona, pesticida i teških metala.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here