Proizvođači namještaja iz BiH briljirali u Kelnu

Bosanskohercegovačke kompanije deveti put su učestvovale na Međunarodnom sajmu namještaja i interijera imm Cologne 2019 u Kelnu, te su i ove godine imali zapažen nastup i postigli dobre rezultate.

598
Proizvođači namještaja

U periodu od 14. do 20. januara 2019. godine realiziran je deveti grupni nastup bh. kompanija na Međunarodnom sajmu namještaja i interijera imm Cologne u Kelnu (Njemačka), koji je organizirala i sufinansirala Vanjskotrgovinska komora BiH. U toku perioda pripreme, potpisivanjem uzajamnog Protokola, pristigla je i određena finansijska podrška Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Također, budžet je potpomognut sredstvima iz granta USAID WHAM projekta, koji je dodijeljen za ovaj i još dva projekta VTK BiH na osnovu prihvaćene grant-aplikacije.

Među 1.335 izlagača iz 50 zemalja svijeta, koji su na blizu 250.000 metara kvadratnih sajamskog prostora predstavili svoje proizvode, domaći proizvođači istakli su se svojom ponudom. Sa ukupno 18 izlagača i više od 1.200 metara kvadratnih zakupljenog izlagačkog prostora, ovo je bio rekordan nastup BiH na sajmu imm Cologne i vodeći po broju izlagača u odnosu na zemlje regije.

Veliki potencijal

Pod sloganom Tradition for Future (Tradicija budućnosti), u hali 5.1 (segment Prime), na površini od 209 metara kvadratnih predstavljen je redizajniran štand BiH, u modernom, otvorenom konceptu koji pogoduje grupnoj izložbi. Na štandu BiH grupno je izlagalo osam kompanija, Boksit iz Milića, Bosnian Beech Board iz Visokog,  zenički Domus Arredi, FEF Export Import iz Sarajeva, Formino Teslić, H.M.M. iz Gradačca, Malak Janj iz Donjeg Vakufa i Senex iz Čelića.

“Izložen je namještaj od punog drveta za trpezarije, dnevne i spavaće sobe, tapacirani namještaj za HoReCA tržište te namještaj za kupaonice”, rekla je Lejla Međedović, stručna saradnica za promociju i tržišne analize za drvnu industriju u Vanjskotrgovinskoj komori.

U istoj hali nalazili su se nacionalni štandovi Rumunije, Bjelorusije, Latvije, Bugarske, Katara, itd.

Kompanije su imale više od 180 kontakata sa partnerima iz ukupno 42 zemlje. Najviše partnera je iz Evrope (Njemačka, Francuska, Italija, Austrija, Holandija, Belgija, Velika Britanija …).Također, primijetan je interes kupaca iz prekomorskih zemalja (Sjeverna Amerika, Bliski Istok).

“Zaprimljeni su zahtjevi za ponudama čija vrijednost se procjenjuje na oko milion eura, što pokazuje da za potencijalnu realizaciju prodaje u narednom periodu postoji veliki potencijal. Već na samom sajmu realizirane su i narudžbe u vrijednosti oko 25.000 eura. Bh. izlagači će dalje raditi na razvoju uspostavljenih kontakata, odgovoru na konkretne zahtjeve, a Komora će, kroz anketiranje učesnika, pratiti njihovu realizaciju”, rekla je Međedović.

Institucionalna podrška

Inače, tokom devet godina izlaganja u Kelnu Vanjskotrgovinska komora BiH je u okviru grupnog štanda podržala 69 nastupa firmi iz cijele BiH, a uzevši u obzir učestvovanje pojedinih firmi nekoliko godina zaredom, podržala je ukupno 38 različitih kompanija.

Svi učesnici smatraju da je podrška Komore neophodna i dalje na ovom sajmu, ali i u aktivnostima pristupa novim tržištima.

Osim grupnog nastupa, u prestižnim halama pojedinačno je izlagalo još 10 bh. firmi, Artisan Tešanj, Gazzda Sarajevo, MS & Wood Fojnica, Zanat Konjic, Arteco/ Insan Tešanj, Standard Furniture Factory Sarajevo, WoodLab Sarajevo, hejmo… Gradačac, Woodteam Ilijaš i Ema Konjuh Intl. iz Sarajeva.

Najbolje stolice Elle i Sana

Bh. proizvođačima namještaja ove godine dodijeljene su i neke od najznačajnijih nagrada na polju dizajna i enterijera.

Kompaniji MS&WOOD pripala je nagrada Iconic Awards: Innovative Interior Selection 2019 u kategoriji Furniture, koju dodjeljuje ugledno Njemačko vijeće za dizajn (German Dsesign Council – Rat fur Formgebung) i to za stolicu iz kolekcije Elle. Stolicu je dizajnirala bosanskohercegovačka dizajnerica Nataša Perković, a napravili su je majstori ove fojničke tvornice. Nagrada je uručena prilikom nedavno završenog sajma imm Cologne.

Za MS&WOOD to je šesta po redu nagrada Njemačkog vijeća za dizajn u proteklih nekoliko godina. Veoma zapažen nastup fojničkih majstora na Sajmu u Kelnu nije promakao ni vlasniku branda Natuzzi Pasqualeu Natuzziu. Prilikom njegove posjete razgovarano je o uspostavljanju saradnje, a predstavnici te kompanije već su posjetili fabriku u Fojnici.

Također, firma iz Konjica, koja je tradicionalno drvorezbarstvo podigla na svjetski nivo, Zanat, na sajmu imm Cologne izlagala je peti put. Zanat je predstavio dva poputno nova proizvoda, kao i već poznatu stolicu Sana, za čiji dizajn je zadužen Monica Förster Design Studio. Upravo je ova stolica, čiji je prototip ranije predstavljen i na sajmu namještaja u Milanu 2018. godine, također dobila nagradu Iconic Award: Innovative Interior 2019.

 

 

PREKOMaja Hadžić
IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here