Twinings, čaj u pet

Twinings čajevi potječu iz Velike Britanije, a njihove se recepture razvijaju od 1706. godine i danas su jedni od vodećih u svijetu u kategorijama tradicionalnih kao i u netradicionalnim čajevima.

348

Twinings je najstariji proizvođač i trgovac čajevima u svijetu s tradicijom dužom od 300 godina. Ova kompanija sa sjedištem u Andoveru posjeduje 500 vrsta čaja i prodaje svoje proizvode u 115 zemalja. Samo devet osoba odgovorno je za sve vrste čaja koje proizvodi Twinings. Njih devet širom svijeta traga za najboljim sastojcima i mješavinama. Osim čajevima, kompanija se bavi i prodajom kafe, tople čokolade i bezalkoholnih pića. Na CEO poziciji danas je Bob Tavener.

Prefinjeni senzibilitet

Skrivena u užurbanom gradskom jezgru Londona, odmah prekoputa Kraljevskog suda pravde, nalazi se mala Twinings prodavnica omiljenog britanskog pića – čaja. Na tamnim drvenim policama složene su kutije s čajevima iz cijelog svijeta i razne mješavine te viktorijanske staklarije sa mirisnim uzorcima čajeva Earl Grey, Assama i raznih neobičnih kombinacija. Prodavnica je prepuna turista ali i lokalnih kupaca – procijenjeno je da Britanci popiju oko 165 miliona šoljica čaja svaki dan.

Upravo na ovom mjestu u uskoj londonskoj ulici Strand, mladi Tomas Twinings je 1706. godine kupio popularni coffee shop i poslovanje s kafom preobratio u poslovanje s čajem. Prethodno je radeći kao trgovac za Časnu istočnoindijsku kompaniju koja je svojevremeno bila najvažniji globalni trgovac i uvozila mnoštvo egzotičnih proizvoda iz cijelog svijeta, uključujući i čaj, uočio potencijal ovog pića.

Inače, dio Londona gdje je prodavnica Tom’s Coffee House smještena bio je naseljen isključivo aristokracijom. Čaj i kafa tu su služeni gradskim trgovcima i Westminsterovim plemićima. U Twiningovim poslovnim knjigama s početka 18. stoljeća piše da je čaj prodavan po cijeni između 14 i 36 šilinga, dok je kafa koštala samo četiri šilinga. Tokom 1707. godine, 100 grama Twinings Gunpowder zelenog čaja prodavano je po cijeni ekvivalentnoj današnjoj cijeni od 160 funti. Godine 1711. Twining je svoje prostorije pretvorio u prvu specijaliziranu čajnu prodavnicu na svijetu preimenovanu u Golden Lyon, a do 1734. godine prestao je trgovati kafom. Ovdje su u običaju ispijanja čaja uživali poznati arhitekt Christopher Wren i umjetnik William Hogarth, koji je čaj plaćao slikanjem Twiningovih portreta. Jedan takav portret još uvijek visi na zidu u istoj prodavnici. Iako su engleske kafane tradicionalno bile isključivo muški prostori, Twining je otvorio vrata trgovine ženama, a vrlo brzo je kroz uspješno poslovanje uspio kupiti tri susjedne zgrade i koristiti ih također za prodaju suhog čaja i pića.

Porezna čajanka

Nakon Twiningove smrti 1741. godine, posao je ostao u porodičnim rukama. Twiningov sin Daniel pokrenuo je izvoz čaja. Twinings čaj 1749. godine izvožen je u Ameriku. Zbog velike cijene čaja, koji je u 18. stoljeću bio oporezovan po stopama 80 posto i više, bio je privilegija ili veoma bogatih ili krijumčara. Krajem 18. stoljeća ilegalna trgovina čajevima postala je biznis, koji je ovo piće učinio cjenovno nižim, ali i slabije kvalitete jer su korišteni listovi čaja često prekriveni fekalnim i otrovnim tvarima. Danielov nasljednik Richard Twining okončao je praksu nezakonite trgovine čajem, nagovorivši premijera Williama Pitta da čaj oporezuje po nižim stopama, a kako bi prihodi vlade bili veći.

Rezultirajući Zakon o komutaciji od 1784. godine smanjio je oporezivanje čaja s 119 posto na 12, 5, znatno ublažavajući poticaje za krijumčarenje. Richard Twining je također bio odgovoran za stvaranje Twinings branda. Godine 1787. naredio je da se iznad vrata prodavnice u ulici Strand ispiše Twinings prepoznatljivim fontom i da se uz to heraldički znak koji je i danas logotip kompanije ukleše u kamen. Isti tip slova koristi tvrtka danas, što je najstariji logotip u kontinuiranom korištenju u svijetu.

Zvijezda je rođena

Ispijanje Twinings čaja postalo je uistinu britanska tradicija 1837. godine, kada je kraljica Victoria dala kompaniji priznanje kraljevske garancije kvalitete (Royal Warrant). Od tada se Twinings isporučivao svakom britanskom kralju. U ovom periodu, kompanija Twinings je također, navodno, izumila Earl Grey čaj. Prema jednom predanju, ime je dobio po aristokrati Charlesu Grayu (Earl Grey drugi, drugi po redu grof Gray), premijeru Ujedinjenog Kraljevstva između 1830. i 1834. godine i autoru poznatog Zakona o reformama.

Prema legendi, jedan od namještenika premijera Greya spasio je život sinu kineskog uzgajivača čaja koji se davio u rijeci. Kineski uzgajivač čaja je, iz zahvalnosti, svoju najnoviju  kombinaciju trava čaja nazvao po britanskom premijeru, a njemu se toliko dopao okus da je uzorak dao i Twiningsu s uputama kako napraviti mješavinu. Zvijezda je rođena. Međutim, kao i kod svake legende i kod ove postoje njeni protivnici koji, znajući da je prva mješavina ovog čaja napravljena od fermentiranih indijskih i cejlonskih trava, smatraju da legenda nije vjerodostojna. Čuveni čajari Jacksons of Piccadilly tvrde da su upravo oni izumili originalnu mješavinu Eearl Grey čaja prema receptu koji je Lord Grey dao Robertu Jacksonu & Co. i partneru Georgeu Charltonu te da ga proizvode u tom originalnom obliku, baziranom na čaju iz Kine, kontinuirano od 1830. godine.

Najpoznatije vrste britanskih čajeva Earl Gray, Lady Gray, English Breakfast registrirane su marke upravo ovog proizvođača čajeva i neizostavan dio gastronomske ponude kraljevske porodice. Pokret Temperance, utemeljen 1818., učinio je mnogo za populariziranje ovog pića među nižim slojevima društva zagovarajući ga kao zamjenu za alkohol. U međuvremenu, 1836. godine vojvotkinja Ana Marija od Bedforda, kojoj je pauza između doručka i večere kao jedina dva obroka bila predugačka, uvela je tradiciju popodnevnog ispijanja čaja u Engleskoj (afternoon tea). Kompaniji Twinings to je, logično, išlo u prilog. Godine 1910. kompanija je otvorila i trgovinu u Francuskoj.

 Vrećice čaja

Kompanija je brzo napredovala i 1933. godine proizvela je poznati English Breakfast čaj. Ubrzo nakon toga, Twinings je napravio i prve vrećice čaja. Inače, ova praktična pakovanja slučajno je izumio trgovacThomas Sullivan, koji je uzorke čaja svojim klijentima slao u malim svilenim torbama, koje su klijenti stavljali izravno u vrelu vodu. Kao društveno odgovorna kompanija, Twinings od 2004. godine sarađuje s humanitarnom organizacijom Save the Children i u desetogodišnjem periodu pomogla je i zaštitila pola miliona djece u mjestima gdje se uzgaja čaj. Kompanija je 2007. godine proslavila 300 godina postojanja. Stoljećima stara Twiningsova trgovina na Strandu, prava vremenska kapsula u historiji proizvodnje i konzumacije čaja, koja frustrirajuće vrvi od posjetilaca, prvi put je renovirana. Samo tri godine poslije, Twinings je prebacio 200 britanskih fabrika u Kinu i Poljsku, što je bio veoma nepopularan potez. Međutim, Twiningsov uspjeh nije posustao.

PREKOMaja Hadžić
IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here