Stres potiče prehlade

Istraživači s Univerziteta Carnegie Mellon u Pittsburghu zarazili su volontere virusom prehlade te se pokazalo da ispitanici koji su rekli kako se u zadnje vrijeme bore sa stresom imaju dvaput veći rizik od toga da će oboljeti od neke sezonske bolesti

67
Stres i prehlada

Ako se jedno jutro probudite osuti prištićima, uzrok mogu biti alergija ili vodene kozice, no u većini slučajeva radi se o – stresu. Kad smo mu pretjerano izloženi, imunološki sistem slabi pa tijelo počinje otpuštati hemijski spoj histamin radi odbrane od bolesti.

Koža može postati vrlo osjetljiva ili suha, tako da vas čak može iziritirati sapun koji ste godinama koristili, ili pak losion, ili deterdžent za rublje. Jedan od sigurnih znakova da vam je stres narušio zdravlje su prehlade kojih se nikako ne možete riješiti i to zato što vam je imunološki sistem oslabljen.

Istraživači s Univerziteta Carnegie Mellon u Pittsburghu zarazili su volontere virusom prehlade te se pokazalo da ispitanici koji su rekli kako se u zadnje vrijeme bore sa stresom imaju dvaput veći rizik od toga da će oboljeti od neke sezonske bolesti.

„Još jedan znak da vas stres čini bolesnima je stalno variranje težine. Stres izaziva otpuštanje kortizola, hormona koji narušava sposobnost tijela da potroši šećer u krvi te mijenja način na koji tijelo metabolizira masnoće, proteine i ugljikohidrate, što može dovesti do debljanja pa onda i do gubitka težine“, kaže dr. Shanna Levine, profesorica na Medicinskom fakultetu Mount Sinai u New Yorku.

Loše navike

Grickanje noktiju i čupkanje kožice oko njih klasična je navika izazvana stresom.

„Ove nervozne navike način su na koji kanaliziramo stres odvraćajući pažnju takozvanim oralnim zadovoljstvom“, kaže Debbie Mandel, autorica knjige Addicted to Stress te dodaje da razmislite o tome da u ladicu radnog stola stavite lopticu za stres – nešto što možete stiskati ili gnječiti kad vam dođe žuta minuta.

Također, možete nokte prelakirati lakom gorkog okusa kako biste se odvratili od grickanja.

Škripanje zubima može biti posljedica stresa, no ta navika poznata i kao bruksizam može oštetiti zube i učiniti ih podložnim karijesu, kažu iz klinike Mayo. U hroničnim slučajevima može dovesti čak i do gubitka zuba. Ako primijetite da stružete zubima tokom dana, pokušajte stres preusmjeriti na olovku i papir. Zapišite svoje probleme kako biste ih vidjeli na papiru, a zatim i osmislite rješenje.

Simptomi stresa
  1. Neodlučni i zaboravljivi

Ako ste pod stresom, možete biti i vrlo neodlučni zbog manjka koncentracije, dok se pred vašim očima gomila hrpa zadataka koja stvara još stresa. Možete i zaboravljati. Istraživanja su pokazala da hronični stres smanjuje veličinu hipokampusa, koji je odgovoran za neke dijelove pamćenja.

  1. Upala mišića

Bol u vratu mogao bi biti pokazatelj da imate previše obaveza. Stres definitivno utječe na naš mišićno-koštani sistem, što rezultira čvrstim, kontraktirajućim mišićima i/ili grčevima, kaže dr. Elizabeth Lombardo.

  1. Glavobolje su češće

Stres je jedan od najčešćih uzroka glavobolja koje se javljaju češće nego inače. Dodatno ih mogu pojačati i drugi simptomi, kao što su napetost mišića i pritisak na čelu. Preporučuje se odlazak ljekaru ako glavobolje traju duže od 15 dana za tri mjeseca ili ako uzimate lijekove više od dva puta sedmično.

  1. Smanjenje libida

Promjena seksualne želje još je jedan simptom stresa. Nije velika stvar ako tu i tamo odbijete seks, ali ako ga izbjegavate češće nego inače, razmislite o razgovoru sa savjetnikom, poručuju iz klinike Mayo.

5. Stalno vam je mučno

Moguće da se toliko uznemirite zbog nečega da vam fizički bude loše. Stres može iziritirati želudac, a mučnina može biti nuspojava brige, kažu stručnjaci. To je obično samo privremeno, ali kad se to dogodi, pojedite đumbir da smanjite mučninu.

 

 

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here