Hamidović za BM: Sud je uvažio žalbu, obustavljen stečaj u Agrokomercu

Dug zbog kojeg je Sud odobrio stečaj iznosi 36.000 KM, dok Agrokomercova imovina, kako kaže Hamidović, vrijedi 348 miliona KM

120
Agrokomerc

Sud u Bihaću uvažio je žalbu velikokladuške kompanije Agrokomerc i obustavio stečaj koji je ranije naložio Općinski sud u Velikoj Kladuši, potvrdio je za Business Magazine v.d. direktora Agrokomerca Mersad Hamidović.

Sud je početkom ove godine odobrio da Agrokomerc ide u stečaj i da se povjerioci namire prodajom nekretnina kompanije. Dug zbog kojeg je Sud odobrio stečaj iznosi 36.000 KM, dok Agrokomercova imovina, kako kaže Hamidović, vrijedi 348 miliona KM.

Zaostali doprinosi

„Agrokomerc je na listi privrednih društava koja rade na temelju odredbi Zakona o finansijskoj konsolidaciji kojeg je donijela Vlada Federacije i koji je na snazi do 19. jula ove godine. To je sada potvrdio i Kantonalni sud u Bihaću. Agrokomerc trenutno plaća PDV, troškove komunalija, troškove nabavke repromaterijala, akontacije… Federalna Vlada napravila je milionske uplate zaostalih doprinosa za PIO/MIO radnicima koji su stekli uvjete za odlazak u penziju“, kaže Hamidović.

On ističe da je Vlada prepoznala i strateškog partnera koji je već pokrenuo proizvodnju u kompaniji AC Food, koja zapošljava oko 100 bivših radnika Agrokomerca.

„Najveće bogatstvo Agrokomerca je upravo radna snaga koja zna raditi svoj posao. Moram istaći da trenutno pripremamo farmu Elezovići 3, gdje će u prvoj fazi biti smješteni pilići za proizvodnju konzumnih jaja, što govori da pokrećemo i određenu proizvodnju“, ističe Hamidović.

Provedba konsolidacije

Hamidović kaže da je žalba uprave Agrokomerca sadržavala 500 stranica i da je sadržavala materijalne dokaze, uključujući i finansijske izvještaje i završne račune koje je radila nezavisna revizorska kuća.

Vjerovatno je i Kantonalni sud u Bihaću zaustavio stečaj u Agrokomercu i zbog činjenice da je na snazi Vladina uredba koja zabranjuje stečaj u javnim preduzećima dok se u njima ne provede konsolidacija, koja će pokazati da li se firma može oporaviti ili ne.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here