Raiffeisen bank, CBBiH i FIA povukli najbolje poteze u finansijskom sektoru u 2018.

Finansijsko-informatička agencija, zavrijedila je pažnju  predanim radom na uspostavljanju poslovnih registara

262
Najbolji potezi u finansijskom sektoru

Raiffeisen bank d.d. BiH, Centralna banka BiH i Finansijsko-informatička agencija Federacije BiH (FIA) povukli su najbolje poteze u finansijskom sektoru u Bosni i Hercegovini za 2018. godinu, odluka je analitičkog tima portala Indikator.ba.

Nastavljajući akciju “Poslovni potez godine“, Indikator.ba je nagradio Raiffeisen bank BiH za uvođenje usluge “m-plati“, beskontaktnog plaćanja na prodajnim mjestima putem mobilnog telefona u saradnji sa kartičarskom kućom Visa.

Raiffeisen banka je, prema ocjeni, prva prepoznala rastući trend beskontaktnih plaćanja u BiH i tako prva uvela uslugu plaćanja putem mobilnog novčanika koja se već neko vrijeme rasprostranjeno koristi u razvijenijem svijetu.

Digitalne usluge

Na ovaj način banka je omogućila klijentima lakša i jednostavnija plaćanja, uvodeći i građene BiH u svijet digitalnih usluga.

Da je Raiffeisen banka na pravom putu potvrda stiže i ovih dana kada još jedna banka u BiH uvodi istu uslugu, a njen primjer, prema najavama, slijedit će i neke druge banke.

Lidersku ulugu Raiffeisen banke prepoznao je i magazin Global Finance koji je prošle godine prvi put dodijelio nagradu za najbolju digitalnu banku u Bosni i Hercegovini upravo Raiffeisen banci.

Ravnopravno druga i treća nagrada dodiljena je Centralnoj banci BiH i Finansijsko-informatičkoj agenciji FBiH za sređivanje stanja u poslovnim registrima u BiH, važnom segmentu svakog poslovnog okruženja.

Centralna banka BiH dogradila je Jedinstveni registar računa (JRR) poslovnih subjekata koji platni promet u  zemlji obavljaju preko računa otvorenih u bankama i računa u Centralnoj banci.

Time je ovj registar postao pouzdan izvor informacija za brojne korisnike, budući da su sada banke obavezne ažurirati podtake čim nastanu promjene kao što su stečaj i finansijska konsolidacija, blokada/deblokada računa, otvaranje/zatvaranje računa, otkazivanje glavnog računa i dr.

Nezakonite transakcije

Između ostalog, novi registar komercijalnim bankama, poreznim organima, organima uprave, organima za provođenje zakona te ostalim nivoima vlasti omogućava lakše otkrivanje nezakonitih transakcija, poput izbjegavanja plaćanja poreza i pranja novca, a pravnim i fizičkim licima omogućava lakšu prinudnu naplatu.

Finansijsko-informatička agencija, zavrijedila je pažnju  predanim radom na uspostavljanju poslovnih registara.

Otkako je uspostavljena 2016. godine, Agencija je za kratko vrijeme haotičnu situaciju koja je vladala u ovoj oblasti dovela u stanje uređenog sistema, koje je sada na usluzi privredi, vlastima, ali i građanima.

Zahvaljujući radu agencije nema više subjekata sa dva ili više računa, broj subjekata bez glavnog računa je sveden na minimalan broj, a slanjem opomena  hiljade poslovnih subjekata koji nisu dostavljali finansijske izvještaje primorano je da to učini.

Ono što se analitičarima naročito dopalo i što je i presudilo u dodjeli “najboljeg poteza u finansijskom sektoru” jeste  ustavnovljenje “red portala” po uzoru na “red book” u nekim drugim zemljama na kojem se listiraju sve firme koje krše zakon  (koje ne dostavljaju finansijske izvještaje, one koje se nisu uskladile sa zakonom i one koje su blokirane), čime se nesavjesni dio poslovne zajednice stavlja na svojevrsni “javni stub srama”  i odvaja od ostalih koji odgovorno posluju.

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here