Evropski inspektori kontroliraju sumnjivu govedinu

Poljska godišnje proizvodi oko 560.000 tona govedine, a 85 posto se izvozi u države Evropske unije, uključujući Veliku Britaniju, Španiju, Italiju i Njemačku

61
Najviše novca potrošili smo na uvoz govedine

Evropska komisija saopćila je da će poslati tim inspektora u Poljsku, velikog izvoznika govedine, nakon što je na televiziji prikazano da je jedna poljska kompanija prodavala meso bolesnih krava za ljudsku ishranu.

Loši uvjeti

Poljska godišnje proizvodi oko 560.000 tona govedine, a 85 posto se izvozi u države Evropske unije, uključujući Veliku Britaniju, Španiju, Italiju i Njemačku.

Privatna televizija TVN prikazala je da su bolesne krave transportirane u klaonicu udaljenu 113 kilometara od Varšave, gdje su životinje boravile u lošim uvjetima, a potom su zaklane.

Šef veterinarske službe Poljske rekao je da je policija pokrenula krivičnu istragu o dvije kompanije nakon emitiranja priloga.

Procjena situacije

“Tim inspektora Evropske komisije polazi u Poljsku u ponedjeljak da bi procijenio situaciju na terenu”, rekao je portparol Komisije na redovnoj konferenciji za novinare.

On je dodao da bi problem mogao da obuhvati 14 država EU. Portparol je rekao da je Poljska, na zahtjev Evropske komisije, aktivirala sistem za lociranje i povlačenje mesa koje potencijalno može da bude neispravno.

Veterinarska služba Poljske objavila je da je u ostale zemlje EU izvezeno 2.700 kilograma sumnjive govedine.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here