Opasno je spavati manje od šest sati

Nedostatak sna može prouzrokovati aterosklerozu, začepljenje krvnih žila, što može za posljedicu imati i srčani i moždani udar

39
Šest sati sna

Kvalitetan san vrlo je bitan za cjelokupno zdravlje, upozoravaju stručnjaci godinama. Upravo poremećaj spavanja može biti uzrok raznih zdravstvenih tegoba, ali i težih oboljenja.

Srčani i moždani udar

Predugo spavanje, baš kao i nedovoljno, nije dobra opcija. Istraživanja su pokazala da, ako spavate kraće od šest sati tokom noći, možete imati povećan rizik od srčanog i moždanog udara i to do 35 posto u odnosu na osobe koje imaju između sedam i osam sati noćnog sna.

Nedostatak sna može prouzrokovati aterosklerozu, začepljenje krvnih žila, što može za posljedicu imati i srčani i moždani udar. 

Tim stručnjaka predvođen naučnicima iz Španskog nacionalnog centra za istraživanje kardiovaskularnih bolesti u Madridu (CNIC), poručuje kako je bolja opcija promijeniti svoje navike spavanja nego liječiti nastale zdravstvene probleme u budućnosti.

Istraživanje je obuhvatilo gotovo 4.000 zaposlenika u bankarskom sektoru u Španiji. Učesnici istraživanja, prosječne dobi od 46 godina, podijeljeni su u više grupa, oni koji spavaju manje od šest sati, oni čiji noćni san traje između sedam i osam sati te oni koji spavaju osam i više sati.

Duži san

Pokazalo se kako oni koji su spavali manje od šest sati tokom svake noći imaju 27 posto veći rizik od obolijevanja od ateroskleroze, u odnosu na grupu koja spava između sedam i osam sati. Veći rizik imaju i osobe koje općenito imaju nekvalitetan noćni san, kao i oni koji spavaju duže od osam sati.

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here