Business forum: Kako bi se zabrana rada nedjeljom odrazila na izgradnju zdrave ekonomije

Stručnjaci su, međutim, skeptični da će zabrana rada nedjeljom biti uvedena kada je u pitanju tržišna ekonomija

93
Safudin Čengić

Neradne nedjelje san su za više od 100.000 radnika u BiH koji rade u trgovinama, često na više poslova, a rad vikendom ne plaća se dodatno. Iako u BiH još nije bilo ozbiljne priče o temi ukidanja rada nedjeljom, a u Evropi pa i okruženju, sve više je zemalja u kojima se razmišlja o zabrani rada nedjeljom, osim, naravno, u djelatnostima u kojima je to nužno. Stručnjaci su, međutim, skeptični da će zabrana rada nedjeljom biti uvedena kada je u pitanju tržišna ekonomija. Naime, elementarno pravilo tržišne ekonomije da dokle god postoji i razvija se tražnja ponuda automatski odgovara. Bez uvažavanja ove zakonitosti ugrožene su ekonomske slobode. S druge strane, sindikati u oba bh. entiteta najavljivali su da će se ovim pitanjem uskoro ozbiljnije pozabaviti i tražiti veća prava za radnike koji rade toga dana.

Safudin Čengić, direktor Centrotrans Eurolinesa
Safudin Čengić
Safudin Čengić

Najveći broj radnika u privrednim subjektima, posebno u proizvodnji i administraciji te javnom sektoru i državnim institucijama ne radi nedjeljom. U uslužnom, trgovinskom i građevinskom sektoru, zbog prirode posla pojedini radnici moraju biti angažirani da rade nedjeljom. Konkretno, kada se radi o javnom prijevozu putnika nije moguće ukinuti rad nedjeljom. Rad nedjeljom ne znači da radnik, tokom sedmice, nema slobodan dan. Centrotrans svom voznom i drugom osoblju koje radi nedjeljom, tokom sedmice obezbjeđuje jedan slobodan dan i time poštuje zakonom propisanu obavezu sedmičnog odmora.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS
Vladimir Blagojević

Naime, inicijativa za neradnu nedjelju podrazumijeva duboku i široku analizu, s ciljem utvrđivanja šta bi to sve podrazumijevalo i na šta bi se to sve reflektovalo. Sigurno je da bi došlo do smanjenja prometa u trgovini što bi moglo uticati na i smanjenje potrebnog broja radnika. Zbog svega toga, potrebno je, ponavljam, sve dobro izanalizirati i donijeti adekvatnu odluku.

Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti STBIH
Mersiha Beširović
Mersiha Beširović

Izgradnja zdrave ekonomije podrazumjeva i izgradnju efikasnog socijalnog dijaloga i približavanje stavova poslodavaca i sindikata u obostranom interesu. U BiH je sektor trgovine predugo nosio jedan vrlo ružan epitet anarhičnog sektora u kojem sve manje radnika i radnica želi uopće raditi. Mislim da se otvaranjem ovog pitanja ulazi u samu srž pojma zdrava ekonomija, odnosno zdrav sektor trgovine. Rješenja u smislu zabrane rada nedjeljom nerealno je očekivati u skorijoj budućnosti ne samo zbog problema sa uspostavom vlasti, nego upravo i zbog nedostatka socijalnog dijaloga, ali će ono otvoriti druga bitna pitanja koja moraju biti tema za dijalog između sindikata i poslodavaca kao što su pravo na organizovanje i rad u dane praznika koji je po nama u STBIH prioritetno pitanje.

Suad Ećo, Ećo Company, direktor
Suad Ećo

Kada je u pitanju problematika o zabrani ili ograničavanju rada nedjeljom, treba uzeti u obzir da veoma mnogo kompanija iz Bosne I Hercegovine ima potrebu za random nedjeljom. Iz tog razloga mislim da bi inicijativa prema kojoj bi se u određenim djelatnostima zabranio rad nedjeljom, imala dalekosežan utjecaj I ugrozila poslovanje tih kompanija.

PREKOMaja Hadžić
IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here