Novi pristup u borbi protiv starenja

Stručni časopis Molecular Cell piše kako bi novi nalazi mogli dovesti do identifikacije novih meta za tretmane namijenjene borbi protiv starenja i stanja povezanih sa starenjem

71
Borba protiv starenja

Švicarski naučnici iz instituta EPFL u Lausannei otkrili su genetski mehanizam metabolizma ćelije koji postaje disfunkcionalan paralelno sa starenjem.

Funkcija mitohondrija

Stručni časopis Molecular Cell piše kako bi novi nalazi mogli dovesti do identifikacije novih meta za tretmane namijenjene borbi protiv starenja i stanja povezanih sa starenjem.

U istraživanju je utvrđeno kako presudnu ulogu ima protein nazvan PUM2 koji mijenja funkciju mitohondrija, svojevrsnih ćelijskih elektrana.

Smanjen nivo proteina

Starenje dovodi do povećanja prisutnosti PUM2 i smanjenja nivoa proteina po imenu MFF, inače zaduženog za razlaganje većih mitohondrija u manje i njihovo odstranjivanje.

Eksperimenti provedeni na životinjama pokazali su i kako je uz pomoć tehnike uređivanja gena moguće ovaj proces učiniti reverzibilnim te tako pozitivno utjecati na funkciju starijih ćelija i njihovih mitohondrija.

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here