Investitori iz Emirata žele kupiti Luku Bar

Tokom posjete planiran je, tvrde izvori iz Luke, i dolazak dva arapska inžinjera u barsku kompaniju

105
Kupovina Luke Bar

Predstavnici kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), iza kojih stoji vladajuća kraljevska porodica Al Nahijan, doći će tokom ove sedmice u posjetu predstavnicima Vlade Crne Gore, a sve u vezi sa interesovanjem za privatizaciju Luke Bar, saznaju Vijesti.

Tokom posjete planiran je, tvrde izvori iz Luke, i dolazak dva arapska inžinjera u barsku kompaniju.

Prethodni tender

Investitori iz Emirata iskazivali su interesovanje za Luku Bar i prije dvije godine kada je bio aktuelan prethodni tender za barsku kompaniju, ali i 2013. godine tokom koje su bivši dio Luke – Kontejnerski terminali i generalni tereti (danas Port of Adria), poslije provedenog tendera, prodati tuskoj kompaniji Global Ports Holding.

Loši rezultati

Prošli tender za Luku Bar propao je u aprilu 2017. godine nakon što Vlada nije željela da prihvati jedinu pristiglu ponudu poljske OTL grupacije.

Prema konsolidovanom devetomjesečnom izvještaju za prošlu godinu Luka Bar je nakon tri kvartala imala gubitak od čak 5,73 miliona eura, što je mnogo gori rezultat u odnosu na uporedni period godinu ranije kada je dobit iznosila nešto više od 606 hiljada eura.

Razlog tome su vanredni troškovi za neisplaćeni dio zarada radnicima koje godinama nisu isplaćivane. Ukupan prošlogodišnji rezultat na kraju mogao bi biti još lošiji kada se bude uračunao i četvrti kvartal.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here