Mljekari iz Gradiške: Imamo kvalitet za Evropsku uniju

Saradnja i podrška USAID/Sweden FARMA II projekta rezultirala je  značajnim porastom količine proizvedenog mlijeka

55
Mljekare iz Gradiške

Udruženje proizvođača mlijeka Opštine Gradiška (UPMG), koje okuplja više od 60 lokalnih proizvođača, ovih dana ulazi u desetu godinu postojanja.

Miroslav Kalabić iz UPMG je kazao da je u osnivačkom odboru bilo desetak proizvođača, te da su se uskoro Udruženju pridružili svi proizvođači mlijeka sa područja opštine Gradiška. Dodao je da se na redovnim sastancima svi članovi Udruženja informišu o aktuelnim pitanjima i  događajima vezanim za farmere i da tako grade povjerenje.

Važna saradnja

Putem UPMG lokalni proizvođači lakše komuniciraju sa institucijama, kompanijama i udruženja.

“Između ostalog, važnu saradnju ostvarujemo sa USAID/Sweden FARMA II projektom, ali i sa institucijama poput Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske i Opštinom Gradiška. Na godišnjem nivou proizvedemo oko 9.251.000 litara mlijeka. Cjelokupnu proizvodnju mlijeka otkupljuje Mlijekoprodukt a.d. Kozarska Dubica. Ponosni smo na činjenicu da imamo i tri poljoprivredna gazdinstva na čijem su čelu žene kao nosioci, a taj broj će sigurno rasti u budućnosti”, naveo je predsjednik Udruženja Nedeljko Dejanović.

Saradnja i podrška USAID/Sweden FARMA II projekta rezultirala je  značajnim porastom količine proizvedenog mlijeka.

“Udruženje proizvođača mlijeka opštine Gradiška je učestvovalo u USAID/Sweden FARMA II sa deset proizvođača mlijeka koji su nabavljali poljoprivrednu mehanizaciju. Projekat je uspješno  proveden i svi proizvođači su dobili traženu mehanizciju. Samo ova grupa proizvođača ostvaruje proizvodnju više od 1.254.950 litara mlijeka godišnje. Pokazalo se da je obrok pripremljen u novim silomiksericama, koje dotad nisu imali, daleko kvalitetniji, ujednačeniji i izbalansiran prema proizvodnim potrebama grla, a što je imalo za rezultat povećanje količine proizvedenog mlijeka za osam do deset posto”,  napominje Mlađen Gajić, predsjednik Skupštine Udruženja.

Napraviti iskorak

Proizvođači, također, žele napraviti iskorak i u procesu obrade i proizvodnje mlijeka.

“Osnovna poruka proizvođačima je da počnu razmišljati o djelimičnoj finalizaciji svog glavnog proizvoda – mlijeka u kajmak, sir, jogurt, maslac, voćne jogurte. Jednostavno, moramo početi raditi na tome da ponudimo i druge proizvode, te da to postane praksa. Samo tako ćemo biti konkurentni na tržištu Evropske unije, a kvalitet već imamo”, kazao je Momčilo Gojković, savjetnik Udruženja.

Mljekari iz Gradiške se suočavaju s izazovima koje imaju proizvođači u mljekarskoj industriji širom zemlje. No, pozitivni trendovi s terena upućuju da sektor pravi pomake naprijed, te da su domaći proizvođači spremni pratiti standarde EU, saopćeno je iz USAID/Sweden FARMA II projekta.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here