Pozitivne priče BM: Zlatna medalja za maslinovo ulje porodice Škegro iz Ljubuškog

Time se brend Krš svrstao među najkvalitetnija ekstra djevičanska maslinova ulja

165
Maslinovo ulje Krš

Vinarija porodice Škegro iz Ljubuškog, asortimanu vina dodala je i  maslinovo ulje te je svoj brend Krš izložila su na NYIOOC-u, svjetskom takmičenju maslinovih ulja i osvojila zlatnu medalju.
Time se brend Krš svrstao među najkvalitetnija ekstra djevičanska maslinova ulja.
Ova zlatna medalja je prvo priznanje i za BiH u najvažnijem takmičenju maslinovih ulja.

Nova avantura

“Diljem svijeta su vinogradarstvo i vinarstvo u braku sa maslinarstvom. Hercegovina je granično područje za uzgoj obadvije kulture, jer na granici uvijek dobijete najbolje rezultate, pa smo se tako upustili u novu avanturu.

Mikrolokacija, teritorij na padinama brda iznad Ljubuškog, odnosno na potezu od Ljubuškog do Klobuka, idealan je za uzgoj svih kultura, jer se nalazi na južnoj ekspoziciji zaklonjenoj od naleta hladne fronte sa sjevera”, kazao je za Business Magazine Bariša Škegro.

Škegro ističe kako je njima kao porodičnoj firmi ovo priznanje potvrda da se nalaze na pravom putu koji je, napominje, težak i spor.

“Htjeli bismo da se još više vinara priključi i ovoj proizvodnji kako bi zajedničkim snagama podigli regiju na višu razinu jer bez jake regije nema jakih pojednaca”, poručuje Škegro.

Na imanju porodice Škegro zasađeno je 300 stabala masline, a u njihovom neposrednom susjedstvu više od 1.000 stabala.

Nova stabla

“U iduće dvije godine ćemo zasaditi još 200 stabala, tako da ćemo u punom kapacitetu imati oko 500 maslina. Ulje plasiramo trenutno u Zagreb i Sarajevo u specijalizirane trgovine te nekoliko restorana, kao i u Duty Free shoppove na svim aerodroma u Republici Hrvatskoj”, kaže nam Škegro.

Imanje porodice Škegro locirano je na brdima oko Ljubuškog između 100 i 200 metara nadmorske visine i samo  je 30 kilometara udaljeno od Jadranskog mora.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here