Mirko Šarović

Uvođenjem carinskih barijera od strane Prištine, na robu iz BiH i Srbije, nije narušena samo trgovina nego i stabilnost regiona jer ovakvi, nesmotreni politički potezi prištinskih vlasti, vode u dezintegracione procese i nazadovanje u cjelini, naglašeno je na sastanku ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića sa ministrima nadležnim za poljoprivredu i trgovinu zemalja Jugoistočne Evrope, održanom u Berlinu.

Ministar Šarović sastao se sa ministricom poljoprivrede i hrane Njemačke Juliom Kloeckner i komesarom Evropske komisije Vytenisom Andriukaitisom, gdje je naglašeno  da jednostrano uvedene prepreke u međusobnoj trgovini zemalja CEFTA Sporazuma moraju odmah biti stavljene van snage, kako se u pitanje ne bi doveo postignuti napredak, integracija i razvoj regiona Jugoistočne Evrope.

Suštinsko pitanje

Ministar Šarović je ovom prilikom istakao da je slobodna i fer trgovina suštinsko pitanje za region i da ovo pitanje, za sve zemlje Zapadnog Balkana, predstavlja mnogo više od ekonomskog pitanja.

“Uklanjanjem barijera u trgovini te promocijom saradnje i jačanja veza među zemljama Zapadnog Balkana, promoviše se i ubrzava ekonomski rast i razvoj društva u cjelini i taj proces nema alternativu”, istakao je ministar Šarović.

Iako postoje naznake da vlast u Prištini već razmatra mogućnost da izađe u susret zahtjevima koje su upućene sa raznih strana, zvaničnici Evropske komisije i Njemačke su saglasni da rješenje za prevazilaženje ovakvih dezintegracijskih procesa neće moći biti ostvarivo bez jakog i konkretnog uključivanja Evropske komisije, uključujući i Saveznu Republiku Njemačku kao jednu od najznačajnijih članica Evropske unije.

Stalna komunikacija

Ministar Šarović je informisao sagovornike da je, i pored unilateralno uvedenih trgovinskih barijera, Bosna i Hercegovina održala stalnu komunikaciju  sa vlastima u Prištini, te najavio skori susret i bilateralne razgovore dvije strane u cilju ukidanju uvedenih mjera.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here