Ocjena poslovnog ambijenta 2018. godine: Biju Nair, generalni direktor ArcelorMittala Zenica

Najveći izazovi za naše poslovanje u 2018. godini dolazili su od spoljašnjih faktora

132
Biju Nair

Kako ocjenjujete poslovni ambijent u BiH tokom 2018. godine uopće?

Godina 2018. predstavila je niz izazova za poslovanje u BiH, kao i svake godine. Generalno, tokom godine vidjeli smo kontinuirano stabilno poboljšanje potražnje na regionalnom i međunarodnom tržištu. Za kompaniju ArcelorMittal Zenica ovo je bila izuzetno važna godina na našem kontinuiranom putu za izgradnju dugoročne, održive budućnosti za proizvodnju čelika u Zenici. Kapitalni remont visoke peći, veoma složen i izazovan tehnički projekat koji je koštao više od 60 miliona KM, uspješno je završen na vrijeme, što nas stavlja u dobru poziciju za narednih 15-20 godina proizvodnje. Za remont drugih postrojenja u kompaniji potrošeno je gotovo još 30 miliona KM osim troškova redovnog održavanja. Nakon tog glavnog dostignuća uslijedilo je potvrđivanje zajedničkog projekta Toplana Zenica, koji će do zime 2020./21. donijeti moderan, pouzdan i mnogo čistiji sistem grijanja grada Zenice, rješavajući problem koji postoji već decenijama. Naša odlučnost da nastavimo sa smanjenjem ekološkog uticaja ogleda se i sa novim velikim projektima nakon ovih koji su već završeni. Radovi na drugom hibridnom filteru u pogonu Aglomeracija i ugradnja sistema sekundarnog otprašivanja u Čeličani su u toku. To će našu investiciju u ekološke mjere dovesti do cifre više od 200 miliona KM, a zajedno sa novom toplanom imat ćemo značajna poboljšanja kvaliteta vazduha u gradu”.

Visoke tarife

S kojim izazovima u poslovanju ste se susretali u prethodnoj godini?

Najveći izazovi za naše poslovanje u 2018. godini dolazili su od spoljašnjih faktora. Prvo, spor oko međunarodne trgovine koji je uveo visoke tarife za uvoz čelika u zemlje EU, a nedavno je situacija sa visokim uvoznim tarifama za proizvode uvezene na Kosovo za nas ozbiljni problemi. Obje navedene mjere nisu bile namjerno usmjerene na ArcelorMittal, ali smo mi bili pogođeni. U oba slučaja potrebna nam je snažna podrška vladinih zvaničnika da pokušamo riješiti ova pitanja i zahvalan sam na naporima onih koji su učestvovali i koji su naporno radili na podršci poslovanju BiH. Pregovaračka moć u regionu je mnogo jača kada smo zajedno. Jedinstvo među zemljama članicama CEFTA sporazuma je ključni faktor za osiguranje privrednog rasta u regionu, ali nažalost ne vidimo nikakav veliki korak u tom pravcu”.

Investicione odluke

Koji je to najprioritetniji ekonomski potez koji bi nova vlast trebala preduzeti s ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta?

“Ono što je poslovnim liderima potrebno je politička i ekonomska stabilnost, što je od suštinskog značaja za nas da napravimo ispravne, dugoročne investicione odluke. U tom smislu mi bismo voljeli da vidimo da se postizborna neizvjesnost brzo rješava, kako bismo mogli nastaviti da efikasno radimo sa vladinim organima i zvaničnicima. Veoma je važno za vladu da ima jasne dugoročne političke planove za podršku glavnim industrijama u BiH koje su okosnica ekonomskog rasta. Infrastrukturne investicije su neophodne kako bi se generirao ekonomski rast i zapošljavanje, ali najprije je potrebna politička stabilnost”.

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here