EBRD će na sastanku u Sarajevu objaviti još veću ekspanziju u regionu

Za 2019. godinu EBRD je postavila ambiciozne ciljeve kao podršku globalnoj razvojnoj agendi i pripremila plan koji vidi još veći utjecaj u njenim regionima, navodi se u saopćenju banke

116
Godišnji sastanak EBRD

Na godišnjem sastanku Evropske banke za obnovu i razvoj 2019. godine, koji će se održan 8. i 9. maja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, dioničari banke će odlučiti da li će istražiti moguću daljnju ekspanziju – van trenutnih aktivnosti u regionu, saopćila je banka.

Ambiciozni ciljevi

Za 2019. godinu EBRD je postavila ambiciozne ciljeve kao podršku globalnoj razvojnoj agendi i pripremila plan koji vidi još veći utjecaj u njenim regionima, navodi se u saopćenju banke.
„Predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti rekao je ovoj sedmici da će EBRD podići i kvalitet i količinu svojih investicija u naredne dvije godine“, navodi se u saopćenju.
EBRD je istakao da je naglasio svoju predanost Zapadnom Balkanu povećanjem svojih investicija u regionu za više od 50 posto prošle godine. Banka je napravila nove investicije veće od 1,1 milijarde eura u 67 projekata u regionu Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora, Kosovo i Srbija) 2018. godine, u poređenju sa 57 projekata za oko 700 miliona eura u 2017. godini.

Zelena ekonomija

EBRD je prošle godine nastavio da radi na postizanju svojih ciljeva u oblasti finansiranja klime, pri čemu je 36 posto svojih ukupnih investicija posvetio zelenoj ekonomiji.
„Banka je na dobrom putu da ispuni cilj da do 2020. godine 40 posto udjela investicija bude u zelenoj ekonomiji“, dodaje se.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here