Ocjena poslovnog ambijenta 2018. godine: Senada Olević, direktorica UNIQA osiguranja

Ohrabruje nas činjenica da je uprkos ekonomskoj situaciji u zemlji zabilježen rast premije životnog i zdravstvenog osiguranja

741
Senada Olević

Kako ocjenjujete poslovni ambijent u BiH tokom 2018. godine uopće?
“Poslovna klima u našoj zemlji daleko je od idealne. BiH je neophodan mnogo snažniji rast BDP-a kako bi pokrenula prijeko potrebne procese razvoja privrede, što bi dovelo do povećanja standarda građana. Za to su neophodni novi investitori, međutim nepredvidljivost tržišta, nelojalna konkurencija, odliv radne snage nažalost ne predstavljaju povoljne pokazatelje za strane i domaće ulagače. Unapređenje poslovanja kroz kontinuirano ulaganje u digitalizaciju poslovanja i ono najvažnije, bolje razumijevanje potreba naših klijenata neki su od načina kojima se UNIQA, kao jedna od vodećih osiguravajuća kompanija na tržištu, trudi učiniti poslovni ambijent BiH boljim”.

Postići ciljeve

S kojim izazovima u poslovanju ste se susretali u prethodnoj godini?
“Izazova je i u ovoj godini bilo mnogo, od ograničenih mogućnosti ulaganja sredstava Društva do stalnog prilagođavanja prosječne premije usljed nelojalne konkurencije, ali svaki izazov smo posmatrali ujedno i kao mogućnost za usavršavanje i unapređenje poslovanja. UNIQA za ovu godinu predviđa ostvarenje plana premije osiguranja koji je najvećim dijelom podržan rastom premije osiguranja života putem svih kanala prodaje. Ohrabruje nas činjenica da je uprkos ekonomskoj situaciji u zemlji zabilježen rast premije životnog i zdravstvenog osiguranja. Sa uravnoteženom strukturom premije, netipičnom za tržište osiguranja u BiH i optimizacijom troškova poslovanja, uvjereni smo da ćemo postići zadate ciljeve profitabilnog rasta i stabilnosti poslovanja”.

Zakonski okviri

Koji je to najprioritetniji ekonomski potez koji bi nova vlast trebala preduzeti s ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta?
“Za veći iskorak u poboljšanju poslovnog okruženja i uređenju tržišta, pored daljnjih izmjena i dopuna zakonske regulative, neophodno je uzeti u obzir investicioni potencijal sektora osiguranja koji je neupitan, ali koji država nažalost nedovoljno iskorištava. Neophodno je i rješavanje nelojalne konkurencije koja je najviše zastupljena u osiguranju autoodgovornosti, kroz različite vidove davanja izvan zakonskih okvira, što dugoročno vodi nedostatnim rezervama i kapitalu društva za osiguranje potrebnim za pokriće obaveza i zaštitu interesa trećih osoba. Iako je autoodgovornost obavezna i najzastupljenija vrsta osiguranja, dužnu pažnju treba posvetiti i kod razvoja drugih vrsta osiguranja poput životnog osiguranja. Osiguravajuća društva koja se bave poslovima životnog osiguranja imaju veliki investicijski potencijal i mogu biti pouzdan partner državi u infrastrukturnim projektima, međutim vrijednosni papiri koji su do sada emitovani, unutar predviđenog zakonskog okvira, ne pružaju adekvatnu ročnu i valutnu usklađenost sa obavezama društava za osiguranje”.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here