Ocjena poslovnog ambijenta 2018. godine: Karlheinz Dobnigg, predsjednik Uprave Raiffeisen Bank

Govoreći o tradicionalnim kanalima poslovanja tokom 2018. godine širili smo našu poslovnu mrežu koja sada broji 99 poslovnica

347
Karlheinz Dobnigg

Kako ocjenjujete poslovni ambijent u BiH tokom 2018. godine uopće?

Okruženje u kojem poslujemo je zaista izazovno. U prilog navedenom ide i činjenica da je BiH nisko rangirana od strane međunarodnih institucija kada je riječ o kvalitetu poslovnog ambijenta. Prema izvještaju Svjetske banke BiH rangirana je na 89. mjesto od ukupno 190 zemalja svijeta. Pored toga, kreditni rejting naše zemlje dodijeljen od strane vodećih svjetskih agencija i dalje je na neinvesticijskom ili špekulativnom nivou. Ipak, bankarski sektor u BiH odolijeva izazovnim makroekonomskim uslovima poslovanja ostvarujući zdrave stope rasta kako kredita, tako i depozita. Vjerujem da uz posvećenost unapređenju našeg poslovanja te praćenje potreba tržišta možemo doprinijeti njegovom poboljšanju. Raduje nas što našim stabilnim i uspješnim poslovanjem te saradnjom sa pravnim licima doprinosimo razvoju bh. privrede”.

Poslovna mreža

S kojim izazovima u poslovanju ste se susretali u prethodnoj godini?

“Govoreći o tradicionalnim kanalima poslovanja tokom 2018. godine širili smo našu poslovnu mrežu koja sada broji 99 poslovnica. Pored toga, pratili smo trendove koje nameće digitalizacija te u našoj ponudi implementirali inovacije u skladu s njima. Tokom ove godine, aktivno smo radili na razvoju nove digitalne usluge m-plati koja klijentima omogućava plaćanje na beskontaktnim POS uređajima korištenjem samo pametnog telefona. Zadovoljstvo mi je istaći da smo aktivno radili i na preuređenju mreže naših poslovnica kako bismo je uskladili s trendovima digitalizacije. Implementirali smo i unaprijeđenu web stranicu Banke koju odlikuje jasna struktura i bolja preglednost, a putem koje klijenti mogu online podnijeti zahtjev za kredit, kreditnu ili debitnu karticu. Dodatna potvrda da smo na dobrom putu kada govorimo o našim digitalnim aktivnostima jeste i nagrada The Best Digital Bank in B&H koju nam je dodijelio renomirani međunarodni magazin The Banker”.

Ekonomske reforme

Koji je to najprioritetniji ekonomski potez koji bi nova vlast trebala preduzeti s ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta?

Građani BiH, poslovni subjekti kao i međunarodna zajednica imaju velika očekivanja od novih vlasti u BiH, koje treba što prije formirati. Od nove vlasti na svim nivoima očekuje se da će preuzeti odgovornost i pokazati mnogo više inicijative i međusobne saradnje u svim domenima, a naročito u oblastima koje se tiču poslovnog ambijenta. Treba raditi na ekonomskim reformama te kreirati mnogo povoljnije poslovno okruženje u BiH, a što će za rezultat imati unapređenje životnog standarda bh. građana. Od značaja za naše društvo je da se novi program sa Međunarodnim monetarnim fondom uspostavi što prije, s obzirom na to da se on i u prethodnom periodu pokazao kao ključni pokretač pozitivnih ekonomskih reformi u zemlji. Nastavak započetih reformi u oblasti tržišta rada, poreznog sistema, finansijske kontrole te mjere za brže pokretanje biznisa također su neki od prioriteta i izazova pred novim vlastima u BiH”.

 

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here