Adria Airwaysu prijeti propast

Ako regulator utvrdi da Adria nije u stanju dokazati svoju buduću likvidnost i finansijsku stabilnost, mogla bi se suočiti s kaznama, koje mogu uključivati i oduzimanje operativne licence

87
Adria Airways

Agencija za civilno zrakoplovstvo Slovenije započela je reviziju poslovanja Adria Airwaysa nakon što je obavezala tog prijevoznika da dostavi dokaz o likvidnosti do 1. januara 2019. godine.

Adria je 31. decembra prošle godine dostavila potrebnu dokumentaciju, nakon što je njen vlasnik, njemački fond 4K Invest, dokapitalizirao s 4 miliona eura i obećao dodatnih deset miliona eura u prvom tromjesečju 2019. godine.

Suočavanje s kaznama

Ako regulator utvrdi da Adria nije u stanju dokazati svoju buduću likvidnost i finansijsku stabilnost, mogla bi se suočiti s kaznama, koje mogu uključivati i oduzimanje operativne licence, odnosno certifikata avionskog operatora (AOC), iako su takve ekstremne mjere malo vjerovatne.

 “Ovaj opsežni materijal bit će temeljno razmotren i očekuje se da će evaluacija biti dovršena u roku od mjesec”, stoji u izvještaju Agencije. Nakon pregleda finansijskog izvještaja kompanije za 2017., Agencija je utvrdila da je Adria ispunila jedan od uvjeta za proglašenje nesolventnosti.

“Do kraja 2017. godine nesolventnost nije objavljena, zbog čega je Agencija donijela odluku kojom se nalaže kompaniji da regulira svoje finansije”, rekao je Rok Marolt, čelnik Agencije za civilno zrakoplovstvo.

Adria je, međutim, nedavno napomenula kako su njene finansije u dobrom stanju.

Holger Kowarsch, izvršni direktor Adria Airwaysa, ranije je izjavio da će finansijski gubitak u 2018. godini biti “značajan”, ali je dodao da će se kompanija restrukturirati i postaviti na “čvrste temelje”.

Milionski gubici

Prema godišnjem izvještaju o poslovanju, prošle godine Adria Airways je zabilježila više od 5 miliona eura neto gubitka. Sada Adria Airways, koja zapošljava 400 osoba, samo kontroli avionskog prometa duguje više od milion eura, dok ostali povjerioci ne žele otkriti svoja potraživanja, navodi agencija STA.

“Svi nadzori koje provodi Agencija za civilno zrakoplovstvo određeni su službenim propisima, a agencija je dužna provoditi redovne procjene finansijskog stanja prijevoznika u odnosu na ispunjavanje uvjeta za održavanje operativne licence”, navodi se u saopćenju.

Adria Airways redovno obavještava Agenciju o svojim finansijskim rezultatima i Agencija redovno donosi rezolucije i nalaze koje slijedimo”, rečeno je iz avio-kompanije.

Dodali su da odluka Agencije da Adria Airways mora dostaviti dokaze kako je primila sredstva bilo kroz dokapitalizaciju ili na bilo koji drugi način do kraja 2018. godine nije izuzetne prirode i ne znači da je Adria Airways u lošijem stanju nego prije ili da joj prijeti prizemljenje flote “kako to neki mediji impliciraju”, jer je riječ o redovnim mjerama.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here