Srbija će u Tursku izvoziti velike količine robe bez carina

Sporazum Srbiji omogućava i udvostručavanje dosadašnjih kvota za bescarinski izvoz graška, graha, kukuruza šećerca i suhih šljiva

72
Srbija

Turski parlament ratificirao je novi Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske.

“Time su stvoreni uslovi da se veći broj proizvoda nađe na bescarinskom režimu trgovine između dvije zemlje”, izjavio je potpredsjednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, prenose beogradski mediji.


Odobrene kvote


„Zahvaljujući novom sporazumu o slobodnoj trgovini, Srbiji je prvi put odobren bescarinski godišnji izvoz u Tursku 5.000 tona junećeg mesa, 25.000 tona sirovog suncokretovog ulja, 10.000 tona rafiniranog suncokretovog ulja, 15.000 tona sjemena suncokreta, 5.000 tona soje, 1.000 tona preparata koji se koriste u ishrani životinja i 500 tona pojedinih pekarskih proizvoda“,
navodi Ljajić

Snažan podstrek


Pored kvota za navedene nove proizvode, sporazum Srbiji omogućava i udvostručavanje dosadašnjih kvota za bescarinski izvoz graška, graha, kukuruza šećerca i suhih šljiva.

Ljajić je izrazio očekivanje da će novi sporazum o slobodnoj trgovini biti snažan podstrek za povećanje srbijanskog izvoza u Tursku i proširivanje obima robne razmjene dviju zemalja, koja je u 2018. godini prvi put premašila cifru od milijardu eura.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here