Ocjena poslovnog ambijenta 2018. godine: Đahid Muratbegović, direktor Igmana

Postoji mnogo izazova kada se posluje na međunarodnom tržištu, odnosno kada se kao što je slučaj s kompanijom Igman posluje u sektoru vojne industrije koji podliježe zahtjevnim domaćim, ali i međunarodnim procedurama

227
Đahid Muratbegović

Kako ocjenjujete poslovni ambijent u BiH tokom 2018. godine uopće?

De facto postoji mnogo poteškoća s kojima se suočava bh. privreda i koji utiču na opću sliku poslovnog ambjenta u zemlji. To znači da problema ne manjka ni u metalskoj industriji u okviru koje posluje kompanija Igman, ali ne manjka ni rješenja za njih jer bilježimo pozitivan poslovni trend. Kao fabrika vojne industrije s proizvodnjom orijentiranom na izvoz (99 posto proizvoda plasiramo na strana tržišta), možemo reći da iza sebe imamo uspješnu poslovnu godinu, odnosno da rast poslovnog rezultata imamo u kontinuitetu u posljednjih nekoliko godina. Imajući u vidu da su mnoge druge privredne grane direktno i indirektno naslonjene na vojnu industriju slobodno možemo reći da je Igman d.d. Konjic danas jedan od generatora privrednog razvoja, a samim tim i kreiranja pozitivnog poslovnog ambijenta u zemlji”.

Zahtjevne procedure

S kojim izazovima u poslovanju ste se susretali u prethodnoj godini?

Postoji mnogo izazova kada se posluje na međunarodnom tržištu, odnosno kada se kao što je slučaj s kompanijom Igman posluje u sektoru vojne industrije koji podliježe zahtjevnim domaćim, ali i međunarodnim procedurama. Naše poslovanje zasniva se na poštivanju svih zakonskih procedura koje reguliraju oblast proizvodnje i prometa oružja i vojne opreme i s ponosom možemo istaći da u tom kontekstu nismo imali problema koji bi uticali na naš poslovni rezultat. Naši izazovi ogledaju se u tome da proizvedemo kvalitetan proizvod jer su na to navikli i to očekuju naši kupci. Činjenica da smo u samom svjetskom vrhu kada je riječ o proizvodnji municije malog kalibra, dovoljan je izazov da se nastavimo pozicionirati na međunarodnom nivou i odgovorimo svim zahtjevima savremenog tržišta”.

Javno preduzeće

Koji je to najprioritetniji ekonomski potez koji bi nova vlast trebala preduzeti s ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta?

Menadžment kompanije Igman ima vrlo pozitivna iskustva s aktuelnom vlasti, odnosno s resornim ministarstvima i institucijama koje su zadužene za oblast namjenske industrije. Igman je u većinskom vlasništvu Vlade Federacije BiH i u tom kontekstu treba naglasiti da se Vlada prema ovom javnom preduzeću ponašala domaćinski. To se, između ostaloga, ogleda i u činjenici da se dobit ostvarena na osnovu poslovnih prihoda Igmana investira u dalji razvoj kompanije tako da danas s ponosom mogu pričati o planiranim investicijama. Spomenut ću samo da je u toku instaliranje opreme za novu liniju pištoljske municije koja će u martu 2019. biti puštena u rad. Dakle, to bi na neki način bio odgovor na vaše pitanje — svaka pa i nova vlast se, prije svega, mora ponašati domaćinski! Ekonomske reforme su nešto što je BiH prihvatila na svom euroatlanskom putu i u narednom periodu treba očekivati da se ti procesi ubrzaju. Potrebno je otkloniti probleme koji usporavaju razvoj i ne dozvoljavaju ubrzano kreiranje pozitivnog poslovnog okruženja što bi nas u konačnici dovelo na listu razvijenih evropskih zemalja, čemu u konačnici i treba da težimo”.

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here