Dobit banaka u FBiH veća 3 puta nego u RS

Bankarski sektor Republike Srpske čini 8 banaka sa ukupno 2.968 radnika

161
Banke

Na nivou bankarskog sektora Republike Srpske za devet mjeseci prošle godine iskazana je neto dobit od 72,1 milion KM. To je za 17 posto manje u odnosu na isti period prošle godine, kada je dobit iznosila 87,3 miliona maraka, navodi se u izvještaju Agencije za bankarstvo RS.

Pad prihoda

No, dalje u izvještaju se navodi da je ovu neto dobit od 72,1 milion KM  ostvarilo sedam banaka, dok je jedna banka imala gubitak od  3,2 miliona КМ. U RS posluje osam banaka.

Kako se navodi, pad dobiti posljedica je uglavnom “značajnog pada prihoda po osnovu ukidanja ispravki vrijednosti za stavke rizičnog bilanska i rezervi po vanbbilansu”.

Bankarski sektor Republike Srpske čini 8 banaka sa ukupno 2.968 radnika, koje su poslovale na teritoriji Republike Srpske putem mreže od 89 filijala i 157 drugih organizacionih dijelova.

Finansijski rezultat

S druge strane, banke u Federaciji BiH za prvih devet mjeseci 2018. ostvarile su pozitivan finansijski rezultat (neto dobit) u iznosu od 246,7 miliona KM.

To je 15,1 milion KM ili 6,5 posto više u odnosu na isti period prethodne godine. To znači da je dobit banaka u FBiH u devet mjeseci bila za 3,4 puta veća nego u RS.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here