Za devet mjeseci 668,6 miliona KM stranih investicija u BiH

Direktor Agencije za unapređenje stranih ulaganja -  FIPA Gordan Milinić naglašava da je ovo, s obzirom na izbornu godinu i nestabilnu političku  situaciju koja je bila dominantna i nezaobilazna tema u svim razgovorima s potencijalnim stranim investitorima, izuzetno dobar rezultat

147
FIPA

Prema upravo objavljenim preliminarnim podacima Centralne banke BiH, direktna strana ulaganja za devet mjeseci 2018. godine iznose 668,6 miliona KM (341,9 miliona eura), čime je dostignut i neznatno prebačen iznos iz istog perioda 2017. godine (povećanje za 0,1 posto), ali i održan trend porasta u odnosu na petogodišnji prosjek stranih investicija (povećanje za 21,6 posto). Najveći iznosi investicija u prošloj godini dolaze iz Švicarske, Austrije, Turske, Velike Britanije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta i Ruske Federacije.

Privlačna zemlja

Direktor Agencije za unapređenje stranih ulaganja –  FIPA Gordan Milinić naglašava da je ovo, s obzirom na izbornu godinu i nestabilnu političku  situaciju koja je bila dominantna i nezaobilazna tema u svim razgovorima s potencijalnim stranim investitorima, izuzetno dobar rezultat, koji potvrđuje da je Bosna i Hercegovina, bez obzira na sve probleme i poteškoće, zemlja privlačna za strane investitore.

Potrebno je još malo napora od svih institucija, počev od općinskog preko kantonalnog i entitetskog nivoa pa do državnih organa, da strane investicije dostignu željeni nivo i budu zamajac ekonomskog rasta u BiH. Tu se naročito misli na provođenje propagandne akcije „Invest in BiH“ i na širenje prakse podsticaja za strane investitore na svim nivoima po ugledu na susjedne države.

Brži tempo

S ovim  devetomjesečnim  iznosom iz prošle godine, ukupan  iznos dosadašnjih stranih investicija u BiH je prešao 14 milijardi  konvertibilnih maraka, te je  u okviru grupe zemalja jugoistočne Evrope, Bosna i Hercegovina prema ukupno registriranom stanju direktnih stranih investicija rangirana na drugo mjesto, iza Republike Srbije.

Ovim se nastavlja trend povećanja direktnih stranih investicija u BiH, koji se bilježi u  posljednje dvije godine.  U 2017. godini registrirano je 778 miliona KM stranih ulaganja, što je za oko 40 posto više u odnosu na 2016. godinu.

Rast investicija je rezultat rada nadležnih institucija na kreiranju boljih uvjeta za ulaganje, na pronalasku novih investitora za BiH, te na provođenju potrebnih reformi i jačanja konkurentnosti zemlje kako za domaće tako i za strane investitore, mnogo bržim tempom nego što je to do sada bio slučaj.

„Rast ekonomskih indikatora u zemlji, što podrazumijeva otvaranje novih radnih mjesta za bh. građane, dodatno nas obavezuje da radimo uspješnije na provođenju potrebnih ekonomskih reformi koje će privući nove investitore i kreirati nova radna mjesta“, stoji u saopćenju FIPA-e.

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here