Šta su nove turističke atrakcije na Balkanu

Predsjednik SSK-a Dino Mujkić je kazao da je koncept projekta širenje susreta kultura, a u gradovima Kotor i Novi Sad definirane su nove atrakcije

183
Sarajevo susret kultura

„Nove turističke atrakcije na Balkanu“ tema je okruglog stola na kojem je nevladina organizacija Sarajevo susret kultura (SSK) predstavila nove moguće turističke kulturne atrakcije u Novom Sadu i Kotoru.

Važna sinergija

Predsjednik SSK-a Dino Mujkić je kazao da je koncept projekta širenje susreta kultura, a u gradovima Kotor i Novi Sad definirane su nove atrakcije.

“Danas smo u našem gradu kako bi ispričali šta smo mi to vidjeli ali i kako bi podijelili informacije o tome šta bi mi to mogli bolje uraditi, i najviše insistiramo na sinergiji”, kazao je Mujkić u izjavi za medije.

Sinergija je važna, dodao je, jer svi koji se odazovu skupovima razmjenjuju ideje, iskustva, te tako mogu zajedno bolje raditi.

Pojasnio je da je cilj projekta održivi razvoj kulturno-turističkih destinacija, početak promocije kulturne baštine regiona, stvaranje nove kulturne rute „Susret kultura – Sarajevo, Novi Sad, Kotor, privlačenje većeg broja turista, te jačanje kulturnog identiteta zapadnog Balkana.

U tom smislu, muzeji, kao baštinici kulturnog blaga, imaju veliku ulogu, a direktor Muzeja Sarajevo Mirsad Avdić kaže da su muzeji konstituirani da rade na promociji kulturne baštine.

Ruta susreta

“Imamo sreće što je Sarajevo prepoznato kao atraktivna turistička destinacija i pokušavamo držati korak, međutim nalet turista i njihova zainteresovanost nas tjera da bolje razmislimo o prezentaciji svega onoga što imamo, a to omogućuju i ovakvi projekti, (kao i EYOF, doček Nove godine) i na nama je da to na najljepši način istaknemo”, naglasio je Avdić.

Aktivnosti na razvoju nove turističke ponude u Novom Sadu i Kotoru i njihovom uvezivanju sa turističkom ponudom Sarajeva kroz zajedničku regionalnu turističku rutu susreta kultura se realizuju kroz projekt SeeCulture, a finansiraju sredstvima Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) i EU.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here