Business Magazine istražuje: Poljoprivrednici traže barem 80 miliona KM iz federalnog budžeta

Zakonom je propisano da se za poljoprivredu isplaćuje minimalno 3 do 6 posto federalnog budžeta

170
Nedžad Bićo

Poljoprivredni poticaji u Federaciji BiH isplaćeni su u omjeru od 92 do 93 posto i skoro su potpuno izmireni za 2018. godinu. Ovo je za Business Magazine potvrdio predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo.

Nepoštivanje zakona

“Poljoprivrednici su prezadovoljni urednošću isplate ovih podsticaja za poljoprivrednu proizvodnju u Federacji BiH. Međutim, problem predstavljaju mali poticaji, jer se ne poštuje zakon. Naime, zakonom je propisano da se za poljoprivredu isplaćuje minimalno 3 do 6 posto federalnog budžeta. Do sada se ta odredba zakona nikada nije ispoštovala. Ove je godine budžetom, koji je usvojen, predviđeno da 2,81 posto federalnog budžeta izdvaja za poljoprivredu, ali to nije dovoljno”, ističe Bićo.

On naglašava da se ne poštuje ni Strategija o ruralnom razvoju, kojom bi za 2019. godinu za poljoprivredu trebalo biti izdvojeno 130 miliona KM. Naime, budžetom je predviđeno izdvajanje tek 68 miliona KM.

“Ovo je malo sredstava da bi poljoprivreda krenula naprijed. Pošto je budžet usvojen, hitno ćemo tražiti rebalans kako bi se za poljoprivredu u ovoj godini izdvojilo 80 do 90 miliona KM. Na tome ćemo istrajati i poduzeti sve zakonske norme kako bi naši zahtjevi bili ispoštovani”, upozorava Bićo.

Stanje u RS

U FBiH je registrirano 70.000 poljoprivrednih gazdinstava i Bićo kaže kako će oni podnijeti tužbe u slučaju ako iz budžeta Federacije BiH poljoprivrednici ne dobiju poticaje koji će im omogućiti da rade.

Kada je u pitanju Republika Srpska, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede tog entiteta isplatilo je 2.477.528 KM po osnovu podsticaja za poljoprivrednu proizvodnju.

Iz Ministarstva je saopćeno da je novac isplaćen posredstvom Agencije za agrarna plaćanja RS.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here