Delegacija EBRD-a u Kantonu Sarajevo: Vodovodna mreža, ceste, javni prijevoz, energetska efikasnost i borba protiv zagađenja prioriteti budućih ulaganja

Kako su poručili iz EBRD-a, anagažovali su konsultante za pripremu prioritetnih investicija smanjenja svih vrsta zagađenja u KS te održani incijalni radni sastanici o ovoj temi

178
Kanton Sarajevo

Godišnja Skupština Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) održat će se od 7. do 9. maja ove godine u Sarajevu. S obzirom na to, na sastanaku čelnika Kantona Sarajevo sa delegacijom ove Banke predvođne direktoricama za Centralnu i Jugoistočnu Evropu te Zapadni Balkan Charlotte Ruhe i Zsuzsanna Hargital razgovaralo se o projektima koje je EBRD spreman kreditirati i sufinansirati uz određivanje stepena spremnosti i kantonalnih prioriteta za njihovu realizaciju.

Značajna ulaganja

Pozdravljajući odluku da EBRD upravo u Sarajevu održi svoj najvažniji godišnji sastanak, predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković, premijer Edin Forto i ministri u Vladi KS izrazili su spremnost Kantona Sarajevo da nastavi dogovore i saradnju sa EBRD-om koja pokazuje interes za značajna ulaganja u infrastrukturne projekte.

“Već sa početkom građevinske sezone počinje rekonstrukcija vodovodne mreže koju smo, uz sve probleme, uspjeli dovesti do faze realizacije. Zahvaljujem se EBRD-u na strpljenju koje je pokazao u čitavom procesu dogovaranja i siguran sam da će dalja saradnja na ovom projektu ići prema planu i dinamici”, istakao je ovom prilikom predsjedavajući Konaković.

Među prioritetima su svakako projekti cestovne infrastrukture za koju je već ranije, zajedno sa FBiH potpisano kreditno zaduženje od 38,5 miliona eura. Posebnu važnosti, kako je istakao premijer Forto, ima izgradnja I transverzale, a o daljim prioritetima, uz stručnu saradnju, biće daljih zajedničkih dogovora.

Posebno opredjeljenje ove Vlade, prema riječima premijera, jeste brža i jača realizacija projekta energetske efikasnosti, uz naglašenu važnost utopljavanja i javnih i privatnih zgrada. To je svakako dugoročna mjera i u borbi protiv zagađenja zraka, kao što je i projekt Zeleni grad za koji su i Kanton i EBRD iskazali spremnost realizacije.

Radni sastanci

Kako su poručili iz EBRD-a, anagažovali su konsultante za pripremu prioritetnih investicija smanjenja svih vrsta zagađenja u KS te održani incijalni radni sastanici o ovoj temi.

Rekonstrukcija tramvajske pruge i nabavka novih tramvaja i trolejbusa, za što bi preko EBRD-a i viših nivoa vlasti Kantonu bilo plasirano 35 miliona eura ostaje strateški projekt u uređenju javnog gradskog prijevoza. Njegova dinamika bit će određena daljim procesima u preduzeću GRAS, kao i smjernicama koje će biti definirane u zakonu i strategiji o javnom prijevozu.

“Želimo napraviti konkretne, vidljive stvari u poboljšanju uslova života ovdje. Budite agresivni što se tiče ove Vlade, mi ćemo vam biti efikasan partner”, poručio je premijer Forto.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here