Sportski događaji koji su obilježili prošlu godinu: Šta donosi Liga nacija

Fudbalska reprezentacija BiH zauzela je sa deset bodova prvo mjesto u grupi 3 Lige nacija B u konkurenciji Austrije i Sjeverne Irske te time izborila plasman u Ligu A

187
Liga nacija

Sportska 2018. ostati će upamćena i kao godina u kojoj je startala Liga nacija, međunarodno takmičenje 55 evropskih reprezentacija, mnogima poznatije kao zamjena za prijateljske utakmice.

Direktan plasman

No, kako bi susreti u ovom takmičenju bili zanimljiviji od prijateljskih utakmica, UEFA je odlučila da pobjednici svojih liga u Ligi nacije izbore direktan plasman na Evropsko prvenstvo 2020. godine. Liga nacija podijeljena je u četiri lige (A,B,C,D) formirane po jakosti reprezentacija.

Fudbalska reprezentacija BiH zauzela je sa deset bodova prvo mjesto u grupi 3 Lige nacija B u konkurenciji Austrije i Sjeverne Irske te time izborila plasman u Ligu A. Zbog samog učešća u Ligi B, krovna kuća našeg fudbala bogatija je za 1,5 miliona eura, a isti iznos dobili smo i za prvo mjesto u ovoj grupi.

Završni turnir

Prema sadašnjoj situaciji, BiH i Švedska će činiti prvi polufinalni par Lige nacija B, a drugi par će biti Ukrajina i Danska. Polufinalni mečevi i finale igrat će se u martu 2020. godine, a pobjednik završnog turnira u Ligi B izboriti će plasman na Evropsko prvenstvo koje će se prvi put u historiji igrati u 12 gradova.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here