Održiva proizvodnja: Kako olakšati poljoprivrednicima dolazak do početnih ulaganja

Proizvodnja jagodičastog voća u Kalesiji je u začetku. Cilj je da se ove godine stanje u ovoj oblasti znatno popravi

119
Kalesija

Promocija održive poljoprivredne proizvodnje bila je tema skupa predstavnika Općine Kalesija, poljoprivrednih zadruge i poljoprivrednika iz Kalesije.

“Kornišon-Bosnia” Kalesija i PZ “Agropromet” Tuzla ponudili su učešće sa 40 posto u nabavci plastenika i repromaterijala. Sa 20 posto potporu toj vrsti proizvodnje pruža i Općina Kalesija.

Velika olakšica

Viši saradnik za poljoprivredu u Općini Kalesija Fadil Hamzić rekao je da će to pomoći lokalnim poljoprivrednicima i olakšati im da dođu do početnih ulaganja.

Mirsad Huseinović proizvodnjom kornišona bavi se tri godine i zadovoljan je prinosima. Prošle godine proizveo je 7,5 tona, od toga 5,5 kornišona prve klase. Za razliku od prethodnih godina, ulaganje od samo 40 posto u proizvodnju smatra velikom olakšicom.

“Ova podrška je značajna za budućnost svih nas, a posebno kako bi se i drugi uključili i radili ovo isto”, rekao je Huseinović.

Svi koji se odluče za proizvodnju krastavca kornišona imat će i stručnu podršku agronoma iz “Kornišon-Bosnia” Kalesija. Za otkup se kažu ne trebaju brinuti. Njihova je obaveza da osiguraju zemljište, vodu i radnu snagu.

Predstavnik te kompanije Fahrudin Delibajrić naveo je da su na skupu upoznali zainteresovane o onom što će raditi ove godine i šta znači proizvodnja kornišona.

Sitna gazdinstva

Istakao je da ta kultura na malim površinama može imati dobar urod, zbog čega je dobra za sitna poljoprivredna gazdinstva.

Proizvodnja jagodičastog voća u Kalesiji je u začetku. Cilj je da se ove godine stanje u ovoj oblasti znatno popravi.

Bliži se početak sjetve. S jednog dunuma zemlje može se ubrati između četiri i pet tona kornišona a uz stručnu pomoć koja im je ponuđena i više. Ukoliko poljoprivrednici prihvate taj način ulaganja vrlo brzo bi trebali potpisati ugovore s organizatorima ovog skupa.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here