Smetovi imaju potencijal da postanu turistički centar

Direktor Javnog preduzeća za upravljanje sportskim objektima Nedim Talić tako je zatražio očitanje od gradske službe za imovinsko-pravne poslove o tome koje su parcele privatne, a koje javne

121
Smetovi

Tokom decembra u gradskoj upravi održano je nekoliko tematskih sastanaka na temu rješavanja problema sportsko-rekreacione zone Smetovi kod Zenice.

Izgradnja infrastrukture

Ovom prilikom ponovljeno je da samo izletište ima potencijal da postane turistički centar, ali da se prije izgradnje bilo kakve infrastrukture moraju riješiti imovinsko-pravni odnosi, te odrediti upravitelj.

Direktor Javnog preduzeća za upravljanje sportskim objektima Nedim Talić tako je zatražio očitanje od gradske službe za imovinsko-pravne poslove o tome koje su parcele privatne, a koje javne.

Tek po prijemu odgovora, kaže, znače se na kojim mjestima se može pristupiti uređenju i izgradnji određenih sadržaja, a ideja za sada ne manjka.

Naime, već od marta je predviđeno postavljanje 15 klupa, izgradnja modernog većeg i manjeg dječijeg igrališta, te postavljanje sprava za vježbanje. U planu je i da se ponudi izgradnja AIRsoft arene u saradnji sa partnerskim udruženjima.

“Razmatra se i mogućnost naplate parking prostora, čime bi se uveo kakav-takav red, a konačna odluka zavisiće od odgovora komisije za propise”, rekao je Talić.

Za sada na Smetovima zimovanje organizuje jedino Savez izviđača Grada Zenica. Predsjednik Saveza Edin Šarić ističe da Smetovi nude puno toga, ali da je krajnje vrijeme da se promijeni odnos prema ovom popularnom izletištu, koji već dugo nije niti sportski, niti rekreacioni centar.

Smještajni kapaciteti

U funkciji nije ni jedan ski lift, a smještajni kapaciteti više su nego skromni. Kada postoji volja sve se može uraditi, što su potvrdile susjedne općine. U regionalnom okruženju uzor je grad Zagreb i Sljeme, gdje se godinama organiziraju utrke svjetskog kupa u skijanju.

Ipak, kaže Šarić, ideja o Smetovima kao budućem ski centru za mnoge zvuči kao maštarija, ali kao što je u nebrojeno navrata potvrđeno, svaki put započinje prvim korakom.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here