Ova aplikacija za vremensku prognozu “krade” vaše podatke

Iz aplikacije stoji kineski proizvođač tehnologije TCL Communication Technology Holdings Ltd

113
TCL

Novi izveštaj Wall Street Journala otkrio je da popularna aplikacija za vremensku prognozu od korisnika traži “neobičnu količinu podataka” i navodno ih pretplaćuje na određene servise bez njihovog znanja.

Ovo neobično ponašanje aplikacije Weather Forecast – World Weather Accurate Radar primijetila je sigurnosna kompanija Upstream Systems.

Kineski proizvođač

Iz aplikacije stoji kineski proizvođač tehnologije TCL Communication Technology Holdings Ltd, a sudeći prema stručnjacima, ona sakuplja brojne neobične podatke kao što su IMEI broj telefona, lokacija i mail adrese.

Wall Street Journal piše i da je aplikacija na prevaru pretplaćivala korisnike za “servise virtualne realnosti”.

Doduše, nije neobično da aplikacije za vremensku prognozu od korisnika traže podatke o lokaciji, ali je krajnje neobično traženje IMEI broja.

I dok IMEI tehnički može biti korišten da se neko prati, ovaj broj se smatra beskorisnim za maliciozne radnje.

Izgledaju bezopasno

Pod udarom se našla još jedna popularna aplikacija (AccuWeather) nakon što je otkriveno da je nastavljala da prati ljude iako su rekli da više ne žele da budu praćeni.

Zbog svega ovoga je veoma važno da počnete da obraćate pažnju na sve podatke koje određene aplikacije traže od vas, pa čak i one koje izgledaju krajnje bezopasno.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here