Koje su najbolje države za život

U Švicarskoj, poznatoj po visokim planinama, ali i cijenama, godišnji prihod se povećao za ukupnih 61 hiljadu dolara

187
Švicarska

Preseljenje u inozemstvo povećava prihode radnika za 21 hiljadu dolara, s najbolje plaćenim osobljem u Švicarskoj, SAD i Hong Kongu.

To je zaključak istraživanja koji pokazuje da se 45 posto iseljenika izjasnilo da je njihov trenutni posao bolje plaćen u inozemstvu te ih se 28 posto preselilo zbog unapređenja.

Svjetski nivo

U Švicarskoj, poznatoj po visokim planinama, ali i cijenama, godišnji prihod se povećao za ukupnih 61 hiljadu dolara. Prosječna plaća iseljenika iznosi 203 hiljade dolara – dvostruko više od svjetskog nivoa.

HSBC-ov Expat Explorer pokazao je kako se Singapur već četvrtu godinu zaredom našao na vrhu liste kao najbolje mjesto za život i rad, pobijedivši tako Novi Zeland, Njemačku i Kanadu.

Švicarska je ipak zauzela osmo mjesto zbog visokih troškova života, a Švedska, zemlja s najvećim nivoom ravnopravnosti među spolovima na svijetu, dobija najviše dodataka za porodicu.

Dohodak žena

Uprkos kulturološkim, finansijskim i profesionalnim prednostima preseljenja u inozemstvo, istraživanje na 22.318 ljudi otkrilo je da se žene teže na to odlučuju u odnosu na muškarce. Iako preseljenje povećava dohodak žena za 27 posto samo četvrtina njih se preselila zbog razvoja karijere poređenju sa 47 posto njihovih muških kolega.

Samo polovina je radila puno radno vrijeme, a ukupan nivo obrazovanja bio je i nešto niži. Prosječna godišnja plaća žena bila je niža za 42 hiljadu dolara od plaće muškaraca.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here