Događaji u svijetu koji su obilježili 2018. – Najdramatičnije upozorenje o klimatskim promjenama

IPCC je u izvještaju sačinjenom na osnovu dosadašnjih podataka o emisiji stakleničkih plinova naveo da će planeta Zemlja doseći krucijalni prag od 1,5 stepeni iznad predindustrijskog nivoa do 2030. godine

170
Klimatske promjene

Upozorenja o globalnom zagrijavanju i promjenama koje donosi našoj planeti stižu s različitih strana već godinama, ali je oktobarsko upozorenje UN-ovog međuvladinog panela za klimatske promjene (IPCC) najdramatičnije do sada.

Staklenički plinovi

IPCC je u izvještaju sačinjenom na osnovu dosadašnjih podataka o emisiji stakleničkih plinova naveo da će planeta Zemlja doseći krucijalni prag od 1,5 stepeni iznad predindustrijskog nivoa do 2030. godine, nakon čega ćemo se naći u visokom riziku od ekstremnih suša, požara, poplava i nestašice hrane za stotine miliona ljudi.

Autori su naveli da su potrebne „hitne i promjene bez presedana“ svjetskih vlada ukoliko želimo izbjeći katastrofalni nivo povećanja temperature na Zemlji. Do 2030. godine, globalna emisija ugljičnog dioksida trebala bi pasti za 45 posto s nivoa koji je imala 2010. te doseći nulu do 2050.

Za to su potrebne sveobuhvatne promjene u industriji, gradnji, transportu, energetici, a ako znamo da je Donald Trump odlučio povući SAD iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama te da se borbi protiv klimatskih promjena protivi novi desničarski brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, jasno je da neki od najvećih zagađivača svijeta ne namjeravaju učiniti ništa da bi se katastrofa spriječila.

Suše i požari

Bill Gates i Evropska unija, s druge strane, zajedničkim fondom nastoje propagirati borbu protiv klimatskih promjena. Prosječna temperatura danas je za jedan stepen veća od predindustrijskog prosjeka, a prema izvještaju IPCC-a, klimatske promjene već danas pogađaju zemlje širom svijeta, čemu najbolje svjedoče suše, požari i uragani u SAD, rekordne suše u Južnoafričkoj Republici te požari na Arktiku.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here