Srbija zbog kosovskih taksi pretpjela štetu od 46,1 milion eura

On je dodao da treba reagirati, ako ne Evropska unija, onda zemlje iz kojih dolaze kompanije koje posluju u centralnoj Srbiji i u BiH, jer se, kako je naveo, ne radi samo o interesu Srbije, već i o njihovom interesu

119
Rasim Ljajić

Šteta zbog taksa koje je Prištine uvela na robu iz centralne Srbije, od 21. novembra do 30. decembra prošle godine, iznosi 46,1 milion eura, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

Obustavljena trgovina

Ljajić je rekao da je za toliko manje plasirano robe iz centralne Srbije na Kosovo nego u istom periodu 2017. godine, te da se sada može reći da je trgovina u potpunosti obustavljena.

“Bilo je više apela međunarodne zajednice da takse budu ukinute, ali su kosovske vlasti samo radikalizovale situaciju i donosile nove mjere”, rekao je Ljajić.

On je dodao da treba reagirati, ako ne Evropska unija, onda zemlje iz kojih dolaze kompanije koje posluju u centralnoj Srbiji i u BiH, jer se, kako je naveo, ne radi samo o interesu Srbije, već i o njihovom interesu.

Uvođenje taksi

“Mi nastavljamo našu političko-diplomatsku borbu jer ove mjere nemaju nikakvu vezu s ekonomijom. Ovdje ne možete ekonomski ništa uraditi”, istakao je Ljajić za TV Pink.

Ljajić je podsjetio da su prištinski zvaničnici prvo govorili da Srbija krši CEFTA sporazum i da zato uvode takse, ali da su na kraju otvoreno rekli da je to reakcija na ono što Beograd radi na međunarodnom planu u vezi sprečavanja međunarodnog priznanja Kosova.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here