Najveći proizvođač cigareta na svijetu izlazi na berzu

China Tobacco International Inc., kompanija koju CNTC namjerava putem inicijalne javne ponude (IPO) izvesti na berzu, uglavnom je zadužena za nabavku lista duhana iz prekomorskih zemalja kao što su Brazil i Kanada

112
China National Tobacco Corp

China National Tobacco Corp (CNTC), državna monopolska kompanija koja je najveći proizvođač cigareta u svijetu, namjerava ponuditi na berzi u Hong Kongu donice svoje međunarodne podružnice.

U međuvremenu, rastu pritisci na kinesku vladu da uvede ograničenja na pušenje.

Državni monopol

China Tobacco International Inc., kompanija koju CNTC namjerava putem inicijalne javne ponude (IPO) izvesti na berzu, uglavnom je zadužena za nabavku lista duhana iz prekomorskih zemalja kao što su Brazil i Kanada.

Na međunarodnu jediniciju otpada mali udio u ukupnom biznisu China Tobacco, koja sama ima veći tržišni udio nego narednih pet svjetskih kompanija zajedno.

Međutim, izlazak na berzu predstavlja rijetko otvaranje državnog monopola koji se suočava sa zabrinutošću kineske javnosti zbog visokih stopa raka u Kini i bolesti povezanih sa pušenjem.

Potrošač duhana

Kina je najveći proizvođač i potrošač duhana na svijetu. Kritike kažu da kineska vlada ne radi dovoljno da spriječi širenje pušenja zbog poreza koje ubire iz ove industrije. Prošle godine, zastupnici u vrhovnom zakonodavnom tijelu Kine zatražili su više takse na cigarete kako bi se ograničilo pušenje među mladima.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here