Zbog slabe prodaje iPhonea Apple bi mogao izgubiti 9 milijardi dolara

U pismu koje je poslao investitorima ,Tim Cook je pojasnio kako probleme s prodajom imaju prvenstveno na području Kine što čini oko 20 posto ukupnih prihoda

136
Apple

Kompanija Apple objavila je da prodaja iPhonea ide slabije od očekivanog, a generalni direktor Applea Tim Cook za to krivi Kinu s kojom SAD vodi trgovinski rat, a koja je ključno tržište prodaje iPhonea.

Ukupni prihodi

Zbog toga je ovaj tehnološki div na pragu da izgubi oko devet milijardi dolara u odnosu na predviđanja.

U pismu koje je poslao investitorima ,Tim Cook je pojasnio kako probleme s prodajom imaju prvenstveno na području Kine što čini oko 20 posto ukupnih prihoda.

“Predvidjeli smo određene izazove na ključnim tržištima u razvoju, ali nismo predvidjeli veličinu prodajnog usporavanja, naročito ne u Kini”, rekao je Cook.

Priznao je kako je Apple podbacio i na tržištima u razvoju gdje je, također, došlo do manjeg broja aktivacija novih iPhone telefona nego što je bilo očekivano.

Slabiju prodaju Cook je obrazložio ekonomskim i drugim faktorima, no nije spomenuo da je cijena iPhonea možda ključni problem pada prodaje.

Jačanje dolara

Kompanija je u novembru upozorila investitore da će jačanje dolara i nerazvijena ekonomija na nekim tržištima vjerovatno ugroziti prodaju iPhonea u posljednjem tromjesječju 2018. godine.

Analitičari su i tada upozoravali da na kompaniju Apple utječu američko-kineske trgovinske razmjene, a Apple je u srijedu potvrdio da su trgovinske tenzije narušile povjerenje potrošača. Cook je istakao kako Apple poduzima sve neophodne korake kako bi korisnicima olakšao trgovinu telefonima.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here