Događaji u svijetu koji su obilježili 2018. – Šta je Evropa naučila iz protesta “žutih prsluka” u Francuskoj

U budžetu za 2018. godinu, Macron je uveo proporcionalni porez koji je omogućio smanjenje poreza na kapital, dajući dodatnih 10 milijardi eura najbogatijima

146
Protesti žutih prsluka

Ministar finansija Francuske Bruno Le Maire ocijenio je da su protesti “žutih prsluka” koji od sredine novembra potresaju francuske gradove, a najviše prijestonicu, kriza za društvo i demokratiju.

Katastrofalna politika

„Ovo je katastrofa za poslovanje, katastrofa za našu ekonomiju“, izjavio je Le Maire obilazeći pariške trgovine koje su u još jednoj rundi protesta pretrpjele oštećenja.

Žuti prsluci”, koje za razliku od većine protesta u novijoj historiji Francuske ne predvode sindikati već stotine hiljada zaboravljenih pripadnika i pripadnica radnika i penzionera, smatraju da su katastrofa zapravo fiskalne i socijalne politike francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Povod za proteste bila je najava povećanja poreza na gorivo, koji je francuska vlada usljed protesta prolongirala, ali su Francuzi na ulicama jer se protive nizu fiskalnih mjera koje im već mjesecima otežavaju živote. Čim je preuzeo predsjedničku funkciju, Macron je ukinuo porez na bogatstvo (ISF) poklonivši četiri milijarde eura najbogatijima, a zatim putem povrata poreza preusmjerio 41 milijardu eura godišnje francuskim kompanijama, uključujući i multinacionalne.

Radni ugovori

U budžetu za 2018. godinu, Macron je uveo proporcionalni porez koji je omogućio smanjenje poreza na kapital, dajući dodatnih 10 milijardi eura najbogatijima. Istovremeno, Francuska vlada je povećala opći socijalni doprinos (CSG) koji plaćaju penzioneri, smanjila pomoć za stanovanje najsiromašnijima te ukinula subvencionirane radne ugovore.

Protiv reformi Emmanuela Macrona i njegove vlade, koje podrazumijevaju privatizaciju i ukidanje radničkih prava, u prvoj polovini godine već su protestovale radnice i radnici Željeznica Francuske (SNCF), kao i drugih javnih preduzeća.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here